Simona Ionescu / Redactor Șef

Un virus nou face ravagii în Africa. Mortalitatea este alarmantă

Un virus nou face ravagii în Africa. Mortalitatea este alarmantă
Veștile îngrijorătoare din zona medicală nu se mai opresc. În timp ce specialiștii anunță noi tulpine ale coronavirusului care a declanșat pandemia de COVID-19, a mai apărut ceva.

Un virus nou face ravagii în Africa, iar mortalitatea acestuia este alarmantă. Lumea medicală e profund îngrijorată după ce autoritățile din Guineea au confirmat primul deces din Africa de Vest cauzat de virusul Marburg, relatează The Guardian. Acest virus cauzează o febră hemoragică deosebit de infecțioasă, asemănătoare cu Ebola. Până acum, majoritatea cazurilor erau cunoscute în Africa de Est și Sud. Acum este pentru prima dată când boala a fost identificată în Africa de Vest.

În ultima jumătate de veac au fost înregistrare 12 focare mari de Marburg, majoritatea în Africa de Est și Sud. Ultimul mare focar a fost în Angola, în 2005. Atunci, 200 de oameni au murit după ce s-au infectat. Guineea a scăpat oficial de Ebola acum două luni. Săptămâna trecută a fost însă semnalat ă infectarea cu virusul Marburg. În primăvară 12 persoane au murit ca urmare a contactării virusului. Și pacientul infectat acum a decedat, a anunțat OMS.

Un virus nou face ravagii în Africa

Laboratorul de febră hemoragică din Guineea și Institutul Pasteur din Senegal au confirmat prezența virusului Marburg. „Virusul Marburg se poate răspândi ușor pe arii extinse, iar asta înseamnă că trebuie oprit rapid. Lucrăm cu autoritățile sanitare pentru a introduce rapid măsuri, bazate pe experiența anterioară a Guineei în cazul virusului Ebola, care se transmite într-un mod similar”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul regional OMS pentru Africa.

Cazul de infectare cu virusul Marburg, cât și cazurile de Ebola din Guineea, au fost depistate în districtul Gueckedou, aproape de granița cu Liberia și Coasta de Fildeș.  Și primele cazuri de Ebola din 2014-2016, cea mai gravă epidemie din istorie, au provenit din aceeași regiune. Mai trebuie spus că rata mortalității în cazul virusulul Marburg a variat, în cazul epidemiilor anterioare, între 24% și 88%, în funcție de tulpină și tratament, a anunțat OMS.

Virusul Marburg se transmite de la un animal infectat, precum o maimuță sau un liliac. Între oameni se  transmite prin contact cu fluidele corporale ale celor bolnavi. Printre simptome se află dureri de cap, dureri musculare, vomitarea de sânge și sângerări.

Sursa foto: doctordaliah.files.wordpress.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre