Simona Ionescu / Redactor Șef

Vizitați morminte celebre stând în fața calculatorului sau butonând telefonul

Vizitați morminte celebre stând în fața calculatorului sau butonând telefonul
Cimitirul Eternitatea din Iaşi, este cunoscut ca locul de veci al unor celebre personalități precum Ion Creangă,Garabet Ibrăileanu sau Mihail Kogălniceanu, motiv pentru care curioși de pretutindeni vor să îl viziteze.

Datorită tehnologiei, un „tur” printre locurile de odihnă ale marilor scriitori, ale oamenilor politici care au marcat istoria țării, sau ale marilor familii boierești ale Moldovei, va fi mult mai ușor de realizat. Cimitirul Eternitatea este primul din țară care devine „muzeu virtual”, fiind al doilea cel mai important „spațiu al memoriei din țară”, după Cimitirul Bellu din București.

Cei care au făcut posibile viitoarele vizite virtuale sunt Art and Soul, o asociație locală, în parteneriat cu Societatea de Studii Istorice din România, cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Iași. 

Turiștii străini vor putea vizita muzeul, în limba engleză și franceză

Muzeul virtual al cimitirului are un site propriu – cimitiruleternitatea.ro, pe care, cu un sistem similar cu cel al Google Street View, un vizitator se poate plimba prin locurile prestabilite din cimitir, până la punctele de interes. Există variante în limba engleză și franceză, o broșură de prezentare a cimitirului care cuprinde istoricul, personalitățile înhumate, arta monumentelor funerare, traseele de interes turistic, dar și o hartă a cimitirului pe care pot fi localizate monumentele personalităților, monumentele memoriale. Toate acestea sunt puse la dispoziție gratuit turiștilor. Imagini 360 de grade pentru plimbările printre alei.

„Folosind tehnica imaginilor 360 de grade, vizitatorul online poate vedea nu numai monumentul, ci şi vecinătăţile, având astfel posibilitatea de a se plimba pe alei beneficiind de indicaţii pentru trasee, de informaţii despre marile personalităţi care îşi odihnesc eternitatea aici, dar şi de fotografii sau intervenţii video inedite ale unor istorici”, au precizat reprezentanții companiei. 

Cum vor fi prezentate marile personalități care se odihnesc în „muzeul virtual”

La fiecare mormânt al unei personalități semnificative pentru istoria Iașiului sau a țării există un film care poate fi accesat cu explicații din partea unui specialist, în principal istorici, dar și experți în literatură, cum este cazul mormântului lui Ion Creangă. 

Spre exemplu, la mormântul lui Mihail Kogălniceanu, aflăm despre felul în care se realizează educația în familiile boierești din secolele trecute, despre relațiile dintre familia Sturdza și cel care avea să schimbe pentru totdeauna soarta țării în anul unirii – 1859. 

„Personajul în sine este oarecum clasic pentru o anumită elită din secolul al XIX-lea, în sensul că el provine dintr-o familie boierească bogată. S-a evidențiat ca unul dintre principalii teoreticieni ai schimbării sociale și politice din acest spațiu românesc. A fost un unionist, a gândit posibilitatea transformării sociale în strânsă legătură cu unirea celor două principate”, explică conf. dr. Octavian Buruiană, într-un amplu material video disponibil în timpul plimbării virtuale la mormântul lui Mihail Kogălniceanu.

Cum se va putea accesa o vizită virtuală în Cimitirului Eternitatea 

Plimbările prin muzeul virtual al Cimitirului Eternitatea nu sunt condiționate de aparatură – pot fi folosite toate device-urile conectate la internet, iar în ceea ce privește personalitățile incluse în hartă, îi putem enumera pe scriitorii Ion Creangă, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Garabet Ibrăileanu, George Topârceanu, Otilia Cazimir, Cezar Ivănescu sau Emil Brumaru, unul dintre ultimii mari poeți contemporani, care a murit în ianuarie 2019. 

Pot fi vizitate mormintele unor mari artiști precum Eduard Caudella, Sabin Bălașa, Miluţă Gheorghiu sau Teofil Vâlcu, dar și personalități marcante ale științei, artelor în general sau ai literaturii cum au fost – Petre Andrei, Petru Poni, Vasile Conta, Ștefan Procopiu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Pogor, Alexandru Phillipide. O secțiune specială este dedicată marilor familii boierești precum Ghica, Mavrocordat sau Sturzu, care au și astăzi descendenți în viață, dar și eroilor căzuți pe front: români, ruși, francezi, germani, din Războiul de Independență și cele două războaie mondiale. 

Adi Minune, viața lui dincolo de chefurile cu interlopii

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre