Angajatorii români le pot omagia pe doamne de Ziua femeii cu vouchere cadou. La finalul lunii decembrie 2021, plafonul de 150 de lei a fost majorat prin OUG, la 300 de lei neimpozabili.
„Veniturile sunt neimpozabile”
Potrivit Codului Fiscal, voucherele nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii. Există și angajatori care, pe lângă vouchere, le dau doamnelor și o zi liberă. „În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei.”, susține ANAF.
În ce situație se pot acorda voucherele
Potrivit legii, angajatorii pot acorda cadouri angajaților cu ocazia Crăciunului, Paștelui, Ziua femeii, precum și pentru copiii minori cu ocazia zilei de 1 iunie. „Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii”, susțin reprezentanții ANAF.
Legea spune că angajatorii care hotărăsc să le dea vouchere doamnelor, nu trebuie să discrimineze femeile, dacă au funcții în companie sau nu, sunt mame sau nu, lucrează cu normă întreagă sau jumătate de normă.
Când a apărut Ziua femeii
Prima zi națională a femeii a fost sărbătorită pe data de 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din America. Au fost comemorate atunci cele 15.000 de femei care au protestat la New York, ca urmare a salariilor mici și a condițiilor grele de muncă. Un an mai târziu, în 1910, o susținătoare a drepturilor femeilor și liderului Biroului pentru femei al Partidului Social Democrat din Germania, Clara Zetkin a propus să fie instituită Ziua Internațională a femeii la nivel mondial.
Ce culoare are Ziua internațională a femeii
În timp ce culorile Mărțișorului sunt alb și roșu, culorile Zilei femeii sunt violet, verde și alb. Potrivit site-ului Zilei femeii, verdele reprezintă speranța, albul puritatea, iar movul dreptatea și demnitatea: „Culorile își au originea în Uniunea Socială și Politică a Femeilor (Women’s Social and Political Union – WSPU) din Marea Britanie, în 1908.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook