Simona Ionescu / Redactor Șef

Voucherele de 25.000 de lei încep să se dea din luna aprilie. S-a anunțat cum vor fi distribuite

Voucherele de 25.000 de lei încep să se dea din luna aprilie. S-a anunțat cum vor fi distribuite
Veste bună pentru români. Va fi deschisă la sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie Aplicaţia pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 pentru persoane fizice.

Pentru că românii sunt din ce în ce mai interesați de acest panourile fotovoltaice, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a decis că programul Casa Verde Fotovoltaice va fi lansat pe regiuni, pentru ca numărul de accesări pe zi să fie redus.

“Interesul a crescut enorm în urma acestei crize energetice care a lovit toată Europa. Dintr-un program anexă, programul Casa Verde Fotovoltaice a devenit un program foarte, foarte căutat, motiv pentru care am şi crescut semnificativ bugetul faţă de anul trecut. Anul trecut peste 40.000 de contracte de finanţare multe dintre ele deja instalate şi plătite. Apropo de lecţiile învăţate.

„Nu a fost un sistem corect”

Anul acesta prima dată beneficiarul primeşte notificarea cu privire la acceptarea în program şi după aceea se duce şi alege instalatorul. Anul trecut, acum doi ani, ordinea a fost inversă şi instalatorii decideau cu cine au chef să lucreze sau cu cine nu au chef să lucreze sau pe cine pune pe primul loc pe listă când încarcă proiectele în sistem şi pe cine pune pe ultimul corect.

Nu a fost un sistem corect, dar aşa l-am găsit şi trebuia să îl terminăm că era pe fonduri europene parţial”, a afirmat ministrul Mediului.

Ce modificări s-au făcut anul acesta

Comparativ cu anul trecut, în 2023 au fost făcute mai multe modificări în acest program, printre care și faptul că beneficiarul va avea de depus mai puține documente. “În anul 2023, după ce se primesc notificările de acceptare în program de către beneficiari, de către persoana fizică, persoana fizică se duce şi caută un instalator din lista instalatori autorizaţi de pe siteul AFM. Asta este o primă modificare. Bugetul triplat este iarăşi un pas înainte.

Este nevoie și de un extras de carte funciară pe numele beneficiarului

Vom implementa regula ca cel care beneficiază de acest program să aibă şi un extras de carte funciară pe numele beneficiarului şi pe adresa beneficiarului ca să eliminăm acele încercări de a folosi sistemul pentru a instala panouri fotovoltaice pe casele de vacanţă şi alte locaţii mai puţin importante. Deci ne concentrăm pe casele de locuit unde îşi are domiciliul, unde şi oficial figurează cu adresă cu tot.

„Vom aloca sumele în funcţie de numărul de cetăţeni care locuiesc în zona respectivă, proporţional”

Vom scurta procedurile prin reducerea documentelor necesare. În afară de buletin şi extrasul de carte funciară nu o să mai fie nevoie de alt document. Nu are voie să aibă datorii la stat, dar acest lucru este deja normal şi este o condiţie obligatorie.

Vom lansa programul mai mult ca sigur pe regiuni pentru a evita supraîncărcarea sistemului informatic. Interesul este deosebit de mare şi pentru a evita supraîncărcarea platformei informatice vom lansa programul pe regiuni pentru a reduce numărul de accesări în aceeaşi zi.

Vom aloca sumele în funcţie de numărul de cetăţeni care locuiesc în zona respectivă, proporţional, din bugetul total pentru a nu discrimina sau pentru a dezavantaja sau avantaja nicio regiune”, a mai spus ministrul Mediului.

De panouri fotovoltaice beneficiază de acest an și parohiile

O altă modificare majoră este faptul că de panourile fotovoltaice vor putea să beneficieze și parohiile, cu o singură condiție: să nu aibă datorii la bugete. De asemenea, acestea trebuie să permită “accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanţat”. De acest program se va ocupa tot Administrația Fondului pentru Mediu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre