Un val de aer fierbinte a ajuns în Asia. Meteorologul britanic Scott Duncan a atras atenţia asupra valorilor termice înregistrate pentru prima oară în istorie. Pare că aceste țări sunt departe de noi, dar aceste fenomene extreme sunt alarmante pentru climatologi și ne afectează pe toți.
Vreme extremă. Noi recorduri de căldură
Vremea îi uimește chiar și pe meteorologi. Anul acesta, pe toată planeta s-au înregistrat fenomene extreme, istorice. Și la noi a fost cel mai lung val de căldură, iar prin Europa au fost tornade și temperaturi extreme. În Siberia, aproape de Polul Nord s-au înregistrat 30,5 grade Celsius (19 mai 2021).
Ritmul cu care se încălzește planeta s-a întețit. Pe 2 octombrie, au fost înregistrate noi recorduri de temperatură în trei țări din Asia, a anunțat meteorologul Scott Duncan, pe Facebook.
- Iran 46.0°C (nou record)
- Morocco 43.5°C (nou record)
- China 38.9°C (nou record)
- South Korea 32.3° (nou record).
Vremea se schimbă radical pe tot globul
Din cauza încălzirii globale, după cum spun experții, toate țările se confruntă cu fenomene meteo atipice. De la sezon la sezon, temperaturile cresc sau scad periculos de mult, lăsând în urma lor victime.
Anul acesta, Serviciul de meteorologie din Sicilia a transmis că temperatura a ajuns la 48,8 grade Celsius, fiind cea mai ridicată valoare înregistrată din 2002 şi un nou record european.
Cea mai ridicată temperatură de pe continentul european a fost, până acum, de 48 de grade Celsius, fiind înregistrată în Atena, în 1977.
În România, valul de căldură din acest an este cel mai lung ca număr de zile consecutive. Timp de 15 zile a fost depășită temperatura de 35 de grade Celsius.
În Death Valley din California, Statele Unite s-a înregistrat o temperatură de 54,4 de grade Celsius, fiind cea mai ridicată temperatură din acest an şi una dintre cele mai mari din istorie. Datele de la Serviciul Naţional de Meteorologie arată că s-a înregistrat o temperatură de 130 de grade Fahrenheit (54,4 Celsius) la staţia meteo Furnace Creek.
Este a treia cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată. Furnace Creek, o comunitate mică unde este sediul Parcului Naţional Death Valley, deja deţine recordul pentru cea mai ridicată temperatură din istorie, 56,7 grade Celsius pe 10 iulie 1913.
Cele mai mari temperaturi din istorie
- 56,7°C – Death Valley, California, SUA pe 10 iulie 1913
- 55°C – Kebili, Tunisia în iulie 1931
- 54,4°C – Death Valley, California pe 9 iulie 2021
- 54,4°C – Death Valley, California pe 16 august 2020
- 53,9°C – Mitribah, Kuwait pe 21 iulie 2016
- 53,7°C – Turbat, Pakistan pe 28 mai 2017.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook