Simona Ionescu / Redactor Șef

„What’s up, Doc?” Bugs Bunny împlinește 80 de ani

„What’s up, Doc?” Bugs Bunny  împlinește 80 de ani
Cel mai celebru iepure din lume încântă de  generații, copiii. A fost preferatul străbunicilor noștri și îi încântă și pe puștii de azi. Bugs Bunny împlinește 80 de ani. Ar putea fi de mult la pensie, dar nu are o clipă de răgaz. Are un premiu Oscar și stea pe Walk of Fame. E încă iubit de copiii din toată lumea, iar filmele de animație în care e personajul principal rulează încă cu succes pe canalele dedicate celor mici.

Unul dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite personaje de desene animate, Bugs Bunny, cel mai iubit iepure animat, şi-a făcut prima apariţie la 27 iulie 1940, în scurt metrajul de animaţie – „A Wild Hare” din seria Merrie Melodies realizată de Tex Avery. Ulterior, a apărut în serii de desene animate precum Looney Tunes şi Merrie Melodies.

Bugs Bunny s-a „născut” în Brooklyn, New York. Potrivit lui Mel Blanc, actorul care i-a dat grai, accentul său este un amestec între cel din zona Bronx şi cel din Brooklyn.

Considerat un simbol al copilăriei, Bugs este iepurele gri, foarte inteligent, care are și o replică imposibil de ignorat: „What’s up, Doc?”. Apoi, în poveste, intervin conflictele cu alte personaje, cum ar fi Elmer Fudd, Yosemite Sam, Marvin sau Daffy Duck. Aproape întotdeauna, Bugs iese învingător din orice fel de conflict. Aceasta este o trăsătură pe care i-a atribuit-o regizorul Chunk Jones, căruia i-a plăcut să pună faţă în faţă învingătorii şi învinşii.

Personaj pozitiv chiar și când face boacăne

Temându-se ca nu cumva personajul să-şi piardă din popularitate, implicându-se în conflicte în calitate de agresor, Jones a descoperit modul prin care poate să-i aducă lui Bugs simpatia publicului. Toţi adversarii iepuraşului sunt nişte fanfaroni care fie îl înşeală, fie îl ameninţă. După ce a fost jignit, de obicei de trei ori, Bugs reacţionează: „Îţi dai seama, bineînţeles, că asta înseamnă război”.

Alţi regizori, precum Friz Freleng l-au făcut pe Bugs să-şi ofere ajutorul celor care aveau nevoie, creând astfel circumstanţe atenuante pentru poznele sale. Iar audienţa îi dă permisiunea, tacit, să se răzbune sau să se apere.

În anii 40, Bugs Bunny a devenit nu numai foarte popular în cultura americană, dar şi cel mai îndrăgit personaj al seriei Looney Tunes. Mai târziu a devenit starul seriei de desene animate Merrie’s Melodies.

Bugs Bunny și „operațiile” estetice

La început Bugs Bunny avea faţa mai alungită, un nas ieşit mult în evidenţă şi o coadă rotunjită. În decursul anilor iepurele a suferit mai multe intervenții estetice, până la forma pe care o cunoaştem azi.

Bugs Bunny a apărut în nenumărate producţii cinematografice. A primit chiar și un premiu Oscar, în 1959 (Knighty Knight Bugs). Iepurele șugubăț a apărut şi în seria tv The Bugs Bunny Show (1960 – 1975), iar în data de 21 decembrie 1985 a fost personajul de desene animate care a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre