Simona Ionescu / Redactor Șef

Zi de mare sărbătoare. Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Zi de mare sărbătoare. Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Aceasta este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Pe data de 21 noiembrie 2020, când este sărbătorită Intrarea Maicii Domnului în Biserică, este dezlegare la pește.

Românii respectă sărbătorile creștine și tradițiile din strămoși, cu atât mai mult că în această perioadă trecem prin încercări grele.

Zi de mare sărbătoare. Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Pe 21 noiembrie, în fiecare an, creștinii ortodocși, sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Această sărbătoare mai este numită Vovidenia, fiind unul din Praznicele Împărătești. Este prima sărbătoare mare care marchează Postul Crăciunului. Aceasta este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie.

Fecioara Maria a fost dusă de către părinții săi, Ioachim și Ana, la Templul evreiesc din Ierusalim, când era copilă. Acolo a trăit și slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Comunitatea templului, a primit-o solemn. Ea a fost condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul.

În ziua de 21 noiembrie, de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, se împlinesc multe tradiții care atrag norocul, sporul în gospodărie și sănătatea credincioșilor.

Tradiții de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Conform tradiției, de Crăciun și de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, se deschid cerurile. În această zi, oamenii pot înțelege graiul animalelor. Oamenii se roagă pentru împlinirea celor mai mari dorințe. Este dezlegare la pește.

  • Credincioșii duc la biserică pentru a fi sfințite, bucate de post și preparate din pește, pe care le împart copiilor și celor săraci.
  • Se fac pomeniri la biserică pentru cei care au murit în condiții suspecte, cum ar fi: înecați sau fără lumânare. Se împart pachete în memoria acestora, care conțin pește, fructe, lumânări.
  • În nordul țării se împart plăcinte cu dovleac și câte o lumânare albă, pentru cei care au murit fără lumină. Tradiția spune că dincolo de hotarul vieții, lumânarea albă nu se stinge niciodată, scrie crestinortodox.ro.
  • Fetele care vor să își afle ursitul, merg cu o lumânare albă în mână la fântâna din sat. Ficare fată aprinde lumânarea aflată pe marginea fântânii, atunci când cântă cocoșul, după care privește în fântână. Dacă fata împlinește ritualul, aceasta poate vedea pe luciul apei, chipul ursitului ei.

Ce transformare! Nu îl veți recunoaște pe ciudatul ăsta!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre