Simona Ionescu / Redactor Șef

Zi hotărâtoare în dosarul victimelor Colectiv

Zi hotărâtoare în dosarul victimelor Colectiv
Zi decisivă în dosarul Colectiv. Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) vor da, joi, decizia într-un proces deschis de o parte dintre rudele victimelor incendiului. Instanța Supremă va decide practic soarta dosarului în care se cercetează modul în care au fost tratate victimele în spitale.

Ancheta în acest caz a început în anul 2016, la Parchetul General, după ce rudele victimelor au depus o plângere penală reclamând modul în care răniții au fost tratați în spitale. Asta după ce, încă din anul incidentului, 2015, s-a discutat despre infecții intraspitalicești care au afectat mare parte din victimele incendiului, provocând, în final, decesul mai multor victime.

Pe durata stării de urgență procesul a fost suspendat, magistrații amânând pronunțarea în acest caz pentru azi, 25 iunie. Astăzi, procurorii ar putea primi un termen până la care să fie obligați să finalizeze dosarul, notează mainnews.ro.

În urma incendiului izbucnit în clubul Colectiv un număr de 65 de tineri au murit, unul din ei decizând să își ia viața. Procesul tragediei, așa cum a fost tranșat pe în luna decembrie a anului trecut, a însumat 115 ani de detenție: patronii clubului au fost condamnați la câte 11 ani și 8 luni de închisoare, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit opt ani de detenție, doi pirotehniști au primit câte 9 ani și 8 luni, respectiv 10 ani. Doi pompieri au fost condamnați la 9 ani și 2 luni, etc.

”Atitudinea subiectivă a inculpaților nu rezidă în lipsa unei educații juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate și ignoranță a legii. Inculpații – deși unii sunt educați în condițiile unei societăți în tranziție, dar libere, democratice, și cu o carieră de antreprenor – au adoptat o atitudine de negare, invocând pretinsa vinovăție a altor coinculpați, a altor persoane, a unor autorități (…), dar și calitatea legii. (…)

Instanța reține că tragedia de la Clubul C___ , este rezultatul unei activități infracționale în lanț, în raport cu un cadru legislativ care – chiar dacă nu era perfect – oferea instrumente previzibile / predictibile de evitare, p___ un cetățean cu o cultură medie”, se mai arată în motivarea Tribunalului București. Sentința a fost atacată cu apel, iar procesul e programat să înceapă în această toamnă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre