Studiu: Țigara electronică crește riscul îmbolnăvirii cu COVID-19. Explicații de la specialiști

Studiu: Țigara electronică crește riscul îmbolnăvirii cu COVID-19. Explicații de la specialiști
Vaporii din țigara electronică cresc riscul infectării cu virusul care provoacă COVID-19. Asta arată cele mai noi cercetări în domeniu.  

Un studiu recent, publicat de cercetătorii de la Stanford și de la Universitatea din California, San Francisco, a arătat că vaporii din țigara electronică cresc semnificativ probabilitatea diagnosticării cu COVID-19, in special în rândul tinerilor cu vârste între 13 și 24 de ani din SUA, scrie NationalInterest.org.

Conform sursei citate, cercetărorii au realizat un sondaj în care au întrebat participanții dacă au fumat vredodată, țigări obișnuite sau țigări electronice, și dacă utilizează aceste țigări în prezent. Participanții au fost apoi întrebați dacă au avut simptome, dacă au fost testați pentru COVID-19 sau au avut un diagnostic pozitiv.

Rezultatele au sugerat o asociere puternică între vaporii țigării electronice și diagnosticul cu COVID-19. Astfel, susțin autorii studiului, faptul că cineva a fost utilizator dublu, și de țigări obișnuite și de țigara electronică, îl face să fie de cel puțin de cinci ori mai vulnerabil în fața COVID-19.


Ce semn i-a trimis Dumnezeu Parintelui Calistrat. Nu l-a ajutat nici „țuicuța” de după agheazma de dimineață

„Prințul Banatului” revine. Fiu-său, Rami Iskandarani face iureș pe banii lui în cluburi


Cel mai frapant la acest studiu a fost însă faptul că nu s-a găsit un risc similar de infectare în rândul fumătorilor de tutun obișnuit. Probabilitatea crescută a diagnosticului celor care au trecut pe țigara electronică pare a fi determinată în principal de vaporii din aceasta, spun realizatorii cercetării.

Vaporii ajută virusul să pătrundă în celule

Virușii nu se pot reproduce în afara unei celule gazdă – pentru a intra, trebuie să se atașeze la un receptor specific. Cu cât sunt mai mulți receptori prezenți în corpul nostru, cu atât este mai mare vulnerabilitatea noastră la infecție. SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, se atașează la un receptor numit ACE-2. Studiile au arătat că la persoanele care fumează crește ACE-2 în celulele pulmonare, o schimbare determinată în mare parte de expunerea la nicotină.

Țigările electronice pot afecta celulele pulmonare

Această deteriorare poate duce la reducerea funcției pulmonare și ne poate face mai sensibili la infecții pulmonare, inclusiv la COVID-19. Plămânii sunt expuși în mod constant la viruși și bacterii pe care le respirăm și e foarte important ca sistemul imunitar să acționeze prompt pentru a le elimina. Dar vaporii dăunează celulelor imune-cheie, macrofage și monocite, care recunosc și răspund la agenții patogeni invadatori.

Cercetările oamenilor de știință au arătat că expunerea patogenilor nocivi la acești vapori i-a făcut mai virulenți și au provocat mai multe inflamații. Pentru unele bacterii, efectul a fost mai mare atunci când a existat expunerea la vapori, în comparație cu fumul de țigară. Există din ce mai multe dovezi conform cărora țigările electronice îngreunează lupta plămânilor împotriva infecțiilor.

Sursa foto: Pixabay

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp