Surya Bonaly și Evgeni Plushenko „rupeau” gheața în două la campionatele de patinaj din anii 90. Iată-i azi!

Surya Bonaly și Evgeni Plushenko „rupeau” gheața în două la campionatele de patinaj din anii 90. Iată-i azi!
Surya Bonaly și Evgeni Plushenko făceau senzație pe patine în anii 90. Fiecare avea stilul său inconfundabil și a cucerit iremediabil publicul larg. Deși s-au retras din activitate, momentele lor pe gheață fascinează și acum. Iar noi ne amintim cu drag de extraordinarele comentarii ale regretatului crainic sportiv Cristian Țopescu. Din fiecare transmisiune de la concursurile de patinaj, făcea un regal.

La mijlocul anilor 90, o nouă plăcere se făcea remarcată în preferințele românilor în materie de programe tv. Campionatele de patinaj artistic aduceau pe toată lumea în fața televizoarelor. Dintre multitudinea de patinatori prezenți la competițiile sportive, doi s-au remarcat și au intrat în istorie, fiecare cu bucățica lui de talent inegalabil. Surya Bonaly și Evgeni Plushenko s-au retras din activitate, însă momentele lor pe gheață fac și acum milioane de vizualizări pe YouTube, la zeci de ani distanță. 

„Săritura Bonaly”, unică și acum 


Franțuzoaica Surya Bonaly avea doar 20 de ani când a făcut istorie pe patine, în 1994 la Jocurile Olimpice. Pe atunci o tânără de culoare plină de speranță, Surya era aspru criticată pe motiv că „nu era artistică” pe gheață. Show-ul ei a făcut senzație în acel an, datorită finalului apoteotic. Înainte ca muzica să se încheie, Surya a executat o săritură peste cap, care fusese pusă în practică doar de către trei bărbați până atunci. Mai mult decât atât, patinatoarea a aterizat atunci pe un singur picior, lucru care a reprezentat o premieră istorică. Mișcarea a fost denumită ulterior „săritura Bonaly”, nume pe care îl poartă și azi. 

Bonaly a executat saltul înapoi și la Jocurile Olimpice de iarnă de la Nagano (Japonia), în anul 1998, ca un protest față de arbitri care o depunctau mereu și făceau tot posibilul să îi pună bețe în roate. Surya a fost cumva o pionieră a vremii, căci ulterior regulile în patinaj s-au schimbat spre bine, iar patinatoarele au început să fie punctate și pentru tehnică, nu doar pentru impresia artistică. 

Din patinajul de amatori s-a retras în urmă cu mult timp, pe când avea 25 de ani. Olimpiada de la Nagano a fost ieșirea ei în glorie, dar și un protest față de sistemul mult prea învechit de atunci. 

Campioana fără medalie de aur 

De notat faptul că, în competițiile de patinaj, le este interzis patinatorilor să facă saltul peste cap pe gheață, din cauza gradului ridicat de risc pe care îl are această mișcare. Astfel, existau sancțiuni de 2 puncte pentru cei ce încercau astfel de acrobații în cadrul competițiilor internaționale. 

Deși nu a câștigat niciodată o medalie de aur, Surya Bonaly a rămas în istorie drept una dintre cele mai mari patinatoare din toate timpurile. Deși nu a câștigat niciodată titlul mondial la seniori, Surya este triplu medialiată mondială cu argint. Deține însă cinci titluri europene consecutive, dar și trofeul de aur de la campionatul mondial pentru juniori din 1991. 

Locuiește acum în Las Vegas, acolo unde are o școală de patinaj

Surya Bonaly, anul trecut

Ajunsă acum la vârsta de 47 de ani, Surya și-a deschis o școală de patinaj în Las Vegas. A obținut cetățenia americană în anul 2004. Patinatoarea este activă pe Instagram, acolo unde împărtășește cu fanii momente din viața ei de antrenor profesionist, meserie pe care o practică full time din 2016. Este fericită cu parcursul ei, însă are un singur regret: acela că nu a luat medalia de aur la mondiale la seniori.

Evgeni Plushenko, cel care făcea spectacol pe gheață 


Evgeni Plushenko a scris istoria patinajului mondial, câștigând patru medalii olimpice, trei mondiale și șapte la Campionatul European. Victoriile sale erau cu atât mai savuroase cu cât acesta era în competiție directă cu un alt patinator rus de legendă, Alexei Yagudin. 

Cei doi au fost inițial antrenați de același specialist, Alexei Mishin, însă Yagudin l-a forțat pe Plushenko să își aleagă un alt antrenor. Plushenko era recunoscut pentru faptul că știa să facă adevărate spectacole pe gheață, iar demonstrațiile lui pe patine stârneau extazul publicului. Faimosul patinator rus s-a retras oficial din competiții în 2017, iar de atunci este antrenor. 

Evgeni Plushenko, în 2021

Pe parte personală, Evgeni Plushenko a trecut deja printr-un divorț. S-a despărțit de prima sa soție în 2008, după 3 ani de căsnicie. Patinatorul are un fiu născut în 2006, din prima căsătorie. În prezent acesta este căsătorit cu producătoarea muzicală Yana Rudkovskaya și împreună au doi copii, cel mic născându-se în 2020. Și el își ține fanii la curent pe Instagram, cu ultimele noutăți din viața sa. 

Tot în 2008, Plushenko a avut o apariție surpriză pe patine la Eurovision, alături de concurentul Rusiei, Dima Bilan. Rusia a câștigat atunci competiția, ajungând pe locul 1 în clasament. 

Foto: Facebook

Cât costă tratamentul săptămânal al lui Michael Schumacher. E o sumă fabuloasă

Recomandarile noastre