Tarta de toamnă care te face să uiți de Cofetărie. E un deliciu cu prune, mere și bezea

Tarta de toamnă care te face să uiți de Cofetărie. E un deliciu cu prune, mere și bezea
E și păcat, toamna, să nu profităm de pe urma tuturor fructelor care sunt coapte deja. Sunt nenumărate rețete  care se pot prepara, dar nu ne oprește nimeni să inventăm unele noi.

Vă prezentăm azi o Tartă de toamnă cu prune, mere și bezea. Aceasta practic nu conține zahăr, cu excepția bezelei, la care se poate renunța, fără ca prăjitura să își piardă din splendoare.

Tartă de toamnă cu prune, mere și bezea – ingrediente

1 kg prune

1 kg mere

4 plicuri gelatină

160  + 80 g zahăr ( opțional)

3 ouă mari

1 lingură oțet

300 g făină

150 g unt

1 praf de sare

3 – 4 linguri de apă rece

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului pentru tartă. Într-un bol amestecăm făina cu sarea, gălbenușurile, zahărul (opțional) și untul scos de la frigider și rece. Se adaugă apă pentru a se lega ingredientele dacă simțiți că este nevoie. După ce aluatul e gata, se lasă la odihnit în folie alimentară, la frigider.

Continuam cu prepararea umpluturii. Prunele se curăță te sâmburi, merelor li se scot cotoarele și li se îndepărtează coaja. De asemenea, merele se taie cubulețe. Într-o tigaie antiaderentă să pun prunele la călit iar când sunt aproape gata, adică încep deja să se spargă dar încă unele dintre ele mai amintesc de forma inițială, vasul se dă deoparte și se adaugă două pliculețe de gelatină, amestecându-se eficient pentru ca aceasta să se pătrundă în zeama rezultată.

În alt vas antiaderent merele se prepară după aceeași procedură. Adică se pun la călit și, când s-au înmuiat suficient, se adaugă conținutul celorlalte două plicuri de gelatină și se amestecă bine.

Coacerea tartei

Preîncălziți cuptorul. Aluatul de tartă se scoate din frigider și se întindă în forma cu diametrul de 26 cm. Peste aluat se adaugă amestecul de mere și se dă la cuptor pentru 10 minute. După acest interval se adaugă și amestecul de prune, iar astfel tarta preparată se coace până ce crusta de aluat ia o culoare arămie și se desprinde ușor de pe margini. Acesta e momentul în care tarta este gata, se oprește cuptorul iar prăjitura se lasă să se răcească încet.

Gelatina va întări fructele astfel încât ca acestea să nu curgă. După ce tarta s-a răcit se trece la prepararea bezelei. În baie de aburi se amestecă 160 g de zahăr cu trei albușuri, până ce zahărul s-a topit. Amestecul se lasă să se răcească iar apoi se bate, împreună cu o lingură de oțet, cu mixerul. La final bezeaua se așază deasupra tartei de toamnă cu prune și mere și poate fi arsă cu un arzător de bucătărie.

Opțional dacă nu aveți un astfel de instrument, tarta mai poate fi băgată în cuptor maxim 10 minute, până ce bezeaua prinde o culoare aurie.