Rețete de tarte cu mere, gătite de chef Nicolai Tand la Neatza

Rețete de tarte cu mere, gătite de chef Nicolai Tand la Neatza
Tartele cu mere sunt  unele dintre cele mai la îndemână prăjituri. Mere avem la dispoziție tot timpul anului, fără să fie o mare diferență de gust între cele de sezon și celelalte. În plus, merele din grădină se pot păstra peste iarnă, învelite în ziare, în locuri răcoroase.

Dacă sunteți în pană de idei în ceea ce privește desertul de weekend, poate vă inspiră aceste rețete de tarte cu mere, gătite de chef Nicolai Tand la Neatza cu Răzvan și Dani.

Tartele cu mere sunt de-a dreptul deosebite, una mai delicioasă decât alta, mai ales pentru că sunt servite cu creme de iaurt și de smântână ce le vor glazura într-un mod apetisant, în timpul servirii.

Ingrediente pentru rețete de tarte cu mere:

aluat foietaj

mere

zahăr

unt

gem de gutui

scorțișoară

zeamă de lămâie

Pentru cremele de iaurt și smântână: iaurt

mascarpone

smântână

zahăr pudră

Mod de preparare

Sunt două rețete de tarte diferite, o tartă clasică în care merele sunt așezate deasupra aluatului, pe un pat de gem de gutui, iar cea de-a doua tartă cu mere este o tartă răsturnată, cu mere feliate grosier și cu un sirop de zahăr cu unt ce va glazura delicios tarta, după răsturnare.

Mod de preparare pentru tarta cu mere deasupra

Se desface aluatul foietaj și se taie în fâșii de 7-8 cm lățime. Se crestează cu un cuțit cu vârf ascuțit câte un șănțuleț de jur împrejurul aluatului, lăsând o margine de 5-6 mm în exterior, dar cu grijă să nu străpungem aluatul complet. Este interesant acest șănțuleț pentru că va delimita marginile tartei, iar aluatul se va dezvolta mai mult pe margine.

Se glazurează aluatul cu gem de gutui lăsând margilile delimitate simple. Merele se curăță de coajă și cotoare, se feliază subțire, iar feliile se așază frumos peste gemul de gutui, ușor petrecute, ca un evantai. Se stropesc cu zeamă de lămâie, se presară cu zahăr și scorțișoară și se așază din loc în loc cubulețe mici de unt, care se vor topi și vor glazura frumos merele.

Preparare cremă de iaurt pentru tarta cu mere

Pentru a servi aceste tarte cu mere în mod cât mai delicios, se amestecă mascarpone cu zahăr cu aromă de vanilie și iaurt. Cu această cremă de iaurt se decorează tarta cu mere, fierbinte. Crema se va topi ușor și va glazura frumos tarta. Se mai presară și câteva frunze de mentă pe deasupra, pentru un de gust și prospețime.

Mod de preparare pentru tarta răsturnată cu mere

Pentru această tartă, merele se curăță doar de cotoare și se feliază mai grosier, în 6 sau 8 felii, după mărimea merelor. Se unge cu unt o tavă de cuptor, de yena, preferabil. Se presară mult zahăr și scorțișoară și se așază feliile de mere, cât de multe. Deasupra se așază aluatul foietaj care se înțeapă din loc în loc pentru a nu se deforma în timpul tratamentului termic. Tarta răsturnată cu mere se coace pentru 35 de minute, în cuptorul încălzit, în prealabil, la 180 de grade.

După coacere, se lasă tarta să se tempereze în tavă 7-8 minute, apoi se răstoarnă pe un platou. Siropul din interior va glazura apetisant tarta.

Preparare cremă de smântână pentru servit tarta răsturnată cu mere. Ca și anterior, tarta se va servi caldă, glazurată cu o cremă preparată prin amestecarea smântânii cu mascarpone și zahăr pudră. Se pun cantități egale de mascarpone și smântână fermentată, iar zahărul pudră se va adăuga după gust.

Sursa: Chefi la cuțite