E absolut fabulos acest tort cu ciocolată și caramel sărat. Rețeta lui este complexă, însă nu imposibil de realizat. Merită să încercați.
Ingrediente pentru Tort cu ciocolată și caramel sărat
Pentru 2 blaturi de 23 cm: 250 g unt nesărat, plus un cub pentru uns, 250 g ciocolată neagră (70% cacao), 150 ml espresso, 250 g făină , 250 g zahăr brut, 250 g zahar pudră, 2 linguri de pudră de cacao, 100 ml lapte sau zer, 4 ouă mari
Caramel sărat: 200 g zahăr, 50 g unt, 75 ml frișcă lichidă, 1/2 linguriță sare de mare
Ganache de ciocolată: 50 g ciocolată neagră (70% cacao), 50 ml frișcă lichidă
Mod de preparare caramel sărat
Începeți cu caramelul sărat. Puteți face acest lucru cu până la 2 zile în avans. Puneți zahărul într-o cratiță mare cu 50 ml de apă și topiți-l la foc mic, rotind cratița, fără a amesteca zahărul în interior, pentru a obține acea culoare brună-aurie. Tăiați untul în cuburi, ridicați vasul de pe foc și adăugați untul. Amestecați intens până se omogenizează, chiar dacă se cristalizează puțin zahărul, se va omogeniza pe parcurs ce amestecați.
Adăugați și sarea de mare, apoi lasă-l să se răcească. Dacă faceți caramelul în prealabil, păstrați-l rece, dar aduceți-l la temperatura camerei înainte de utilizare.
Preparare blaturi pentru tort de ciocolată
Pentru blaturi, preîncălziți cuptorul la 150 ° C. Ungeți și pereții și bazele a două forme de tort de 23 cm cu ulei sau unt. Rupeți ciocolata și puneți-o într-o cratiță, adăugați și un cub de unt, apoi cafeaua și un praf de sare fină. Se topesc la foc mic până se omogenizează.
Într-un bol mare, amestecați făina, zahărul și cacao până se combină bine. Amestecați laptele ciocolata topită, apoi adăugați ouăle bătute. Se toarnă acest amestec în amestecul de făină și zahăr și se amestecă bine totul. Turnați compoziția în formele de tort și coaceți timp de aproximativ 1 oră 15 minute sau până când scobitoarea iese uscată, făcând testul.
Lăsați apoi blaturile să se răcească în forme, pentru 10 minute, apoi le puteți scoate și le lăsați să se răcească definitiv.
Cum se prepară ganache
Între timp, preparați ganache-ul de ciocolată. Rupeți ciocolata într-un castron. Se pune frișca lichidă într-o tigaie mică și se încălzește ușor. Înainte de a începe să fiarbă turnați-o peste ciocolată (nu adăugați niciodată ciocolată în crema de frișcă pentru că se va brânzi). Lăsați ganache-ul să stea pentru un minut, apoi se amestecă cu o lingură de lemn până când se omogenizează complet.
În timp ce ganache-ul este încă puțin cald, turnați uniform o treime din el peste unul dintre blaturi. Lăsați restul ganache-ului să se răcească complet la temperatura camerei. Peste celălalt blat, dar și peste cel cu ciocolată întindeți caramelul sărat (este posibil să aveți nevoie să-l încălziți puțin înainte).
Folosind un mixer electric sau un tel, bateți ganache-ul răcit timp de 3 până la 5 minute, până devine cremos și pufos. întindeți-l peste caramelul sărat, uniți cele două blaturi și finisați tortul cu ciocolată albă, dacă doriți. Lăsați-l la rece cîteva ore, înainte să îl serviți.
Sursa: Chefi la cuțite
Rețete de sezon cu spanac și ștevie, de la chef Joseph Hadad
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook