Rețete de sezon cu spanac și ștevie, de la chef Joseph Hadad

Rețete de sezon cu spanac și ștevie, de la chef Joseph Hadad
Reginele primăverii: spanac, ștevie și urzici. Sănătoase, pline de vitamine. Românii spun că aceste verdețuri ”schimbă sângele” și mănâncă cu plăcere tot felul de preparate. Chef Joseph Hadad are și el rețete gustoase pentru spanac și ștevie.

Pentru perioada de post, dar nu numai, chef Joseph Hadad are două rețete mediteraneene cu spanac și ștevie. Blogul său este foarte urmărit de cei pasionați de gătit.

Rețete de sezon cu spanac și ștevie, de la chef Joseph Hadad

Spanac și ștevie, două plante banale din care  se prepară o mulțime de mâncăruri gustoase. Gospodinele noastre au rețete vechi, dar uite și două rețete de la chef Joseph Hadad. Celebrul bucătar are un blog foarte bogat în preparate de post.

Sufleu de spanac cu șofran. Rețeta lui chef Joseph Hadad

  • Spanacul proaspăt se spală și se curăță bine, iar pentru frunzele mai bătrâne se îndepărtează codițele. Pentru o tavă de chec aveți nevoie cam de 800-900 g spanac proaspăt.
  • Odată curățat, se blanșează  (opărește) în apă cu sare pentru 3 secunde și apoi se lasă la scurs. Chiar se stoarce, pentru a elimina apa în exces.
  • 50 g unt și o lingură jumătate de ulei de măsline se încing în tigaie și se călesc 4-5 șalote (ceapă franțuzească) tocate mărunt.
  • Se adaugă un vârf de șofran, care să își dezvolte aroma în grăsimea din tigaie. Se poate adăuga și puțin cimbru, dar nu este obligatoriu. Sau se poate adăuga doar cimbru, dacă nu aveți șofran. Însă acest minunat condiment din Orientul Mijlociu dă un gust extraordinar spanacului.
  • Se adaugă spanacul și se asezonează cu sare și piper, lăsând câteva minute să se gătească împreună. Se lasă la răcit toată compoziția, chiar câteva ore.
  • Când este rece, se bat 5-6 ouă cu foarte puțină sare și un cățel de usturoi zdrobit și se amestecă cu spanacul. Se pune în forma de chec unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor la 170oC pentru 45 minute.
  • Se poate mânca și rece și cald. Poate fi garnitură pentru pui, curcan, miel, pește, toate la grătar.
Pentru perioada de post, dar nu numai, chef Joseph Hadad are două rețete mediteraneene cu spanac și ștevie

Sărmăluțe de ștevie. Rețeta lui chef Joseph Hadad

  • Trebuie să alegeți frunze mari de ștevie. Rețeta este una de post, dar și cu carne.
  • Aveți nevoie de orez cu bobul rotund, ceapă tocată, pătrunjel, rozmarin și coriandru proaspăt, opțional. Mai aveți nevoie de morcov, rădăcină de țelină și țelină apio cu tot cu frunze.
  • Ștevia se blanșează 2 secunde în apă cu sare, ca să fie mai elastică. Orezul se fierbe cam 60% în apă cu sare.
  • Rădăcinoasele se dau pe răzătoare mare, iar apio, după ce s-au scos firele ațoase, se toacă cubulețe, la fel și ceapa. Se pun toate legumele în tigaie cu ulei de măsline și se sotează împreună cu pătrunjelul, până sunt un pic moi.
  • Se strecoară și se amestecă cu orezul prefiert. Se adaugă un praf de nucșoară, un praf de cardamom și foarte puțin rozmarin, plus sare și pier zdrobit. Pentru un aspect mai pufos al umpluturii, puteți adăuga cubulețe de roșii decojite (doar pulpa, fără semințe), care fac orezul mai pufos. În Nordul Africii se adaugă și puțină scorțișoară. Puteți încerca, dacă vă place.
  • Pe fundul unei oale se așază rondele de roșii și, dacă a mai rămas din umplutură, se poate pune și ea. Se asezonează cu sare și piper roșiile și se adaugă câteva felii de lămâie. Dacă lămâile au coaja groasă, se balnșează câteva minute, ca să scoată amăreala din ele.
  • Se așază sărmăluțele și se toarnă apă sau, și mai bine, supă de bază de legume, cam cu două degete peste sarmale, și 4 linguri de ulei de măsline. Se acoperă, se dă un clocot la foc mare și apoi se micșorează focul, se lasă parțial acoperit și se gătește fie pe aragaz, fie la cuptor, vreme de 45-50 minute, până scade sosul mult. Sursa: chefjosephhadad.ro

Două rețete cu fasole de la chef Joseph Hadad

Românească, gustoasă și unică: ciorba de salată verde

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp