Simona Ionescu / Redactor Șef

Românească, gustoasă și unică: ciorba de salată verde

Românească, gustoasă și unică: ciorba de salată verde
Odată intrați în primăvară românii au liber la salată. Deja căpățânile s-au format verzi în grădini și sunt gata să fie recoltate. O ciorbă aparte, unică, o pregătesc gospodinele doar din câteva regiuni ale țării.

Ciorba de salată se regăseşte în Bucovina, în Transilvania și Banat, dar şi într-o mică parte din Muntenia. „O compoziţie verde, de primăvară, în care iarna îşi păstrează insinuant aroma de afumătură”, spune Emanuel Ciocu de la Cevabun.ro.

Dacă ciorbele de lobodă sau urzici sunt simple fierturi, ciorba de salată e o alcătuire rară de verdeaţă primăvăratecă, smântână fermentată, ouă prăjite şi afumătură de porc rumenită. Doar românii știu să prepare bunătatea aceasta de ciorbă. Ocazional, e condimentată cu leuștean, frunze care îi dau un gust aparte, aproape exotic.

Ingrediente pentru Ciorbă de salată

2-3 căpățâni de salată verde, 8 – 10 fire de ceapă 5 de usturoi verzi, 1 lg cu vârf de făină, 1 lgț boia (paprika), 2 lg ulei, 1,5 l lapte (sau zer proaspăt), 250 g smântână grasă (sau 500 ml iaurt, sana sau kefir gras), 2 gălbenușuri, 1 legătură mărar, 50 g slănină  afumată, sare, piper, zeamă de lămâie.

Mod de preparare

Salata se spală bine, desfăcând foaie cu foaie. Se pun frunzele într-o oală încăpătoare, cu ½ l apă, se adaugă sare și se pune oală pe foc. Frunzele vor scădea repede, se apăsa în lichidul care clocotește și se fierb 5 minute, după care se răstoarnă într-o strecurătoare și se clătesc cu apă rece.

Într-o oală se pune pe foc slănina afumată tăiată mărunt, iar când s-a rumenit se scoate, se șterge oala cu un șervet de bucătărie absorbant de grăsime. Se adaugă cele 2 linguri de ulei și ceapa verde tăiată rondele, cu un pic de sare de la început, și se călește câteva minute.

Apoi se adaugă boiaua și făina, amestecând. Urmează laptele, amestecând continuu.  În oală se adaugă salata verde fiartă, bine scursă și tocată în bucățele mici și slăninuță rumenită. Când dă în clocot, se reduce focul și se mai lasă să fiarbă timp de 10 minute. Separat, se toacă mărunt mărarul și usturoiul și se pun într-un castron, amestecând cu smântâna și cele 2 gălbenușuri.

Unul – două polonice din zeama ciorbei se toarnă deasupra amestecului cu smântână, se omogenizează, apoi se varsă în oala cu ciorbă. Opțional ciorba se poate acri, după gust, cu zeamă de lămâie și tot opțional i se poate adăuga o omletă din 3 – 4 ouă, prăjită pe ambele părți și tăiată bucăți.

Ciorba de salată, varianta ooccidentală

Francezii fac și ei „soupe de salade”, dar e vorba de o cremă, deseori servită cu brânzeturi. La fel, englezii prepară salata sub formă de cremă, „salad soup” și o servesc cu cârnați prăjiți.

Rețeta este simplă. La o salată se adaugă 300 ml supă ( de pui), și 150g smântână. Se pune supa la fiert, iar când clocotește se adaugă frunzele de salată și se lasă să se pătrundă 2 minute. Ulterior se adaugă smântâna, sare și piper după gust, și se mixează totul cu blenderul. Francezii o servesc cu pâine prăjită în ulei de măsline, peste care pun brânză alba moale.

Peste Canalul Mânecii supa cremă de salată se servește cu cârnați prăjiți. Tot britanicii însă prepară și o varietate de supă în lapte, aproximativ asemănătoare cu ciorba ardelenească de salată, însă fără ou și slănină, căreia îi spun ”supă slovacă”. Aceasta conține în mod obligatoriu lapte, zahăr și oțet.

I-o fi tare greu! Cum se va distra prințul Harry în noul său birou de „Chief Impact Officer”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre