Ștevia se găsește peste tot în grădini. Crește spontan și este la îndemână pentru gospodine. În plus, are și multe beneficii: are un conținut bogat în vitamine, minerale și fibre.
Ciorbă de ştevie cu borş de casă
Pentru 4 porţii de ciobă de ştevie cu borş de casă este nevoie de câteva ingredient, toate la îndemână și ieftine.
Ingrediente
- 2-3 legături ştevie
- 2 morcovi
- 1 ceapă
- 1 ţelină mică
- 2 cartofi
- 2 linguri orez
- 200 ml suc concentrat de tomate
- 2 linguri ulei
- 500 ml borş de casă
- 1 legătură leuştean verde
- 1 legătură pătrunjel verde
- sare
Mod de preparare
Se îndepărtează nervurile principale şi codiţele frunzelor de ştevie, se spală în mai multe ape, apoi se opăresc două minute în apă clocotită cu sare şi se scurg în strecurătoare.
Separat, se curăţă şi se taie mărunt ceapa, morcovii, ţelina, iar cartofii cubuleţe, şi se călesc în uleiul bine încins cu 2-3 linguri de apă. Când sunt bine înmuiate, se adaugă orezul spălat şi scurs bine, se acoperă totul cu apă caldă şi se lasă să fiarbă, la foc mic, 10 minute.
Se adaugă sucul concentrat de tomate, ştevia tăiată şuviţe, pătrunjel verde tocat şi sare, după gust. Se lasă să fiarbă încă 5-6 minute.
Se acreşte, după preferinţă, cu borşul fiert separat şi după 2-3 clocote se ia de pe foc.
Se presară deasupra leuşteanul tocat şi se lasă ciorba de ştevie cu borş de casă acoperită cu capac 10 minute, să se aromatizeze, înainte de a fi servită.
Ciorbă de ştevie cu ou şi smântână
Această rețetă este similar cu cea cu borș, dar are câteva ingrediente în plus.
Ingrediente
- 3 legături ştevie
- 1 ardei gras
- 1 ceapă
- 2 cartofi
- 2 morcovi
- 1 ţelină mică
- zeama de la 1 lămâie
- 2 ouă
- smântână.
Mod de preparare
Se spală ştevia în mai multe ape, apoi se toacă împreună cu celelalte legume. Cartofii se taie cubuleţe. Într-o tigaie, căleşti ceapa, apoi o amesteci cu ţelina, morcovii şi ardeiul 1 minut.
Pui apă la fiert într-o oală. Adaugi cartofii. Când cartofii sunt aproape fierţi, amesteci cu ştevia şi legumele călite. Potriveşti gustul cu sare şi piper. Spre final, adaugi zeama de lămâie.
Ouăle le fierbi sau le baţi bine şi le pui în supă cât este încă pe foc. Amesteci până când se desprind în fâşii. Serveşti cu smântână. Unele gospodine pun și slăninuță afumată.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook