Simona Ionescu / Redactor Șef

Credeați că știți totul despre ciocolată? Nici vorbă! Pariem că nu știați toate aceste curiozități

Credeați că știți totul despre ciocolată? Nici vorbă! Pariem că nu știați toate aceste curiozități
Unii spun că ciocolata este o adevărat minune a omenirii. Asta și pentru că, din punct de vedere medical, e mai benefică decât un sărut (asta pentru că în timpul sărutului se pot contacta și diverse boli, în timp ce mâncând ciocolată nu există acest pericol), iar cândva a fost monedă.

Vă prezentăm câteva curiozități despre ciocolată, mai ales că în fiecare an, pe 7 iulie, se celebrează Ziua Mondială a Ciocolatei. Sunt mulţi cei care consideră ciocolata drept cea mai importantă invenţie culinară a omenirii, chiar dacă povestea acestui delicios desert a început în urmă cu aproximativ 2.500 de ani.

Beneficiile ciocolatei se măsoară în sănătate

Oamenii de știință au descoperit că ciocolata stimulează mai bine creierul și ajută la producerea mai multor endorfine decât sărutul, scrie BBC. Cacaoa din ciocolată îi ajută pe sportivi să se recupereze mai repede după efort, datorită conținutului ridicat de proteine ​​și carbohidrați. Ciocolata neagră ajută sănătatea inimii. Scade tensiunea arterială datorită nivelului ridicat de antioxidanți. Fiecare baton de ciocolată are în medie 50 mg de cofeină. Este echivalentul cofeinei dintr-o ceașcă de espresso.

Ciocolata ar putea fi folosită în spionaj

Atunci când vreți ca o persoană să nu aibă secrete față de voi, oferiți-i ciocolată. BBC a efectuat un experiment – vizitatorii unei expoziției au fost rugați să spună despre ei înșiși informații confidențiale: data nașterii, numele de fată al mamei și alte date care ar fi suficiente pentru a intra în rețelele sociale. Dacă dezvăluiau informațiile, primeau în schimb un baton de ciocolată. 79% dintre participanții la experiment au fost de acord să spună aceste date, cu gândul la ciocolata – recompensă. În plus, mirosul de ciocolată din magazine crește vânzările.

Istoria ciocolatei e legată de civilizația Maya

Potrivit jurnalului Smithsonian, boabele de cacao care produc ciocolată au fost folosite ca monede de către mayași și azteci. Cuvântul „ciocolată” provine din cuvântul aztec „chocolatl”, care înseamnă apă amară. În acele vremuri nu exista zahăr, așa că gustul ciocolatei din timpurile străvechi era complet diferit de cel de azi.

Cacao a fost inventată în Jamaica

Băutura de cacao a fost făcută pentru prima dată  la începutul anilor 1700, de botanistul irlandez Hans Sloane în Jamaica. Localnicii i-au dat boabe de cacao, iar el le-a pisat  și le-a amestecat cu lapte pentru a-și potoli setea. Și așa a apărut cacao.

Câte tipuri de ciocolată există

Unii oameni cred că există doar ciocolată neagră și ciocolată albă. Dar există și ciocolată blondă care a fost creată accidental. Ciocolata blondă conține 32% cacao. Are un gust puțin gras. Doar ciocolata albă conține unt de cacao, nu și praf de cacao. Acest unt nu este foarte gustos, așa că i se adaugă grăsime din lapte, vanilie și zahăr. Practic, ciocolata albă nu e ciocolată, deoarece nu conține pulbere de cacao.

Conform American Chemical Society, ciocolata conține peste 600 de compuși aromatici, fiind unul din cele mai bogate alimente. Spre comparație, există doar aproximativ 200 de vinuri roșii.

Mai mult de jumătate din ciocolata lumii se consumă în Europa, scrie Forbes, iar cele mai mari consumatoare sunt Elveția, Germania și Irlanda. Aeroportul din Bruxelles este liderul absolut în materie de vânzări de ciocolată, aici tranzacționându-se nu mai puțin de 800 de tone de ciocolată anual.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre