Durerile de cap apar frecvent din cauza oboselii și a stresului. În general, durerile de cap sunt tratate cu superficialitate, mai ales de persoanele tinere. Unele durează puțin și trec fără nicio intervenție. În cazul durerilor de cap sunt recomandate și medicamentele analgezice care au efect imediat. Un somn bun sau odihna în liniște sunt și ele recomandate pentru durerile de cap ușoare.
Atunci când o durere persistă, mai ales pe o anumită zonă a capului, ar putea fi un semnal de alarmă. Conform medicilor consultați de Libertatea pentru femei, durerile de cap se împart în trei grupe, în funcție de intensitate, durată și zonele afectate.
Cele trei tipuri de dureri de cap
Tensiunea dureroasă, durere care dă senzația că ai capul prins într-o menghină. Se manifestă ca o durere surdă în ambele părți ale capului. Aceasta poate ține câteva ore sau câteva zile
Migrena este o durere intensă, de lungă durată. Aceasta debutează în frunte, în spatele ochilor și migrează către ceafă, fiind însoțită de senzație de vomă, amețeli și sensibilitate la lumină. Migrena este, de obicei, mai intensă pe o singură parte a capului;
Cefaleea de tip cluster este o durere care se manifestă în grupuri (cluster): apar episoade dureroase pe zi, care revin la anumite intervale. Aceasta este mai frecventă la bărbați decât la femei și afectează o zonă a capului, ochiul respectiv se înroșește și lăcrimează, nasul de înfundă. Ca manifestare, e o durere care debutează brusc și durează câteva ore.
Iată ce mai trebuie să știți despre durerile de cap
Durerile de cap din spatele ochilor pot însemna un debut de migrenă, durere provocată de frig și oboseală sau de o infecție cu virus. E durerea generată și de sinusurile inflamate, sinuzită, alergii. Ca regulă, se intensifică dacă stai întins în pat.
Durere de cap la tâmple semnalează probleme cu tensiunea arterială, reacție la stres și oboseală sau lipsa somnului pe mai multe zile. Poate fi cauzată de atacuri de panică sau probleme cardiace.
Durere de cap în frunte apare în cazul unei infecții virale (gripe de sezon și Covid-19), dar și la hipertensiune, deshidratare și foame.
Durere de cap în creștet apare la începutul unei răceli sau a infecției cu SARS-Cov 2. Ea mai e provocată de hipotensiune, insolație, deshidratare, post prelungit.
Durere de cap la ceafă semnalează hipertensiune arterială sau hipoglicemie. Poate părea după efort fizic intens sau când există probleme cu coloana vertebrală ori artrită în zona cervicală.
Dați imediat fuga la Urgențe dacă vi se întâmălă aceste lucruri
Când durerea persistă, ar fi bine să luați legătura cu medicul de familie. Puteți merge și la Urgențe, în anumite cazuri, după cum urmează:
Dacă aveți simptome neurologice (slăbiciuni ale corpului, amețeli, pierderea echilibrului, amorțire sau furnicături ale extremităților, paralizie, dificultăți de vorbire, gândire confuză, tulburări de vedere).
Dacă durerile de cap sunt însoțite de greață, vărsături, febră mare, dificultate în respirație, gât rigid, erupție cutanată.
Dacă durerile de cap nu se ameliorează după 24 de ore.
Dacă durerea este localizată la un ochi iar acesta se înroșește puternic.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook