Au fost găsiți pacienți carbonizați la Matei Balș. Incendiul a izbucnit la parterul spitalului, unde sunt internați bolnavi cu COVID-19, în Pavilionul 5, în jurul orei 5.00. Peste 120 de pacienți cu COVID-19 au fost evacuați și transferați la alte unități medicale. Practic, toate spitalele din București care tratează pacienți cu COVID-19 s-au mobilizat pentru a primi pacienții de la Institutul Matei Balș. Medicii și asistenții medicali au fost chemați de acasă.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că a fost activat Planul Roșu. Și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, s-a deplasat și el la fața locului.
Pacienți carbonizați la Matei Balș
Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o a patra a decedat după ce medicii au încercat să o resusciteze, informează Evenimenul Zilei.
De la Centrul de intervenție, ministrul a anunțat în cursul dimineții că incendiul a fost lichidat. „Intervenția s-a terminat, nu mai avem avem persoane în stare critică. Rămâne problema investigării cauzelor incendiului. Nu vom specula la acest moment. Nu există persoane afectate grav de incendiu în afara celor 4 decedați. Nu era secție de Terapie Intensivă”, a arătat șeful MAI.
Număr de telefon special pentru rudele pacienților
Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a pus la dispoziție două numere de telefon la care aparținătorii pacienților care au fost relocați de la Institutul ”Matei Balș” la alte spitale din București pot afla unde au fost internați aceștia. Numerele de telefon sunt: 0212069398 și 0212648515.
Filmul tragediei
Focul a izbucnit în jurul orei cinci. După apelul la 112, echipajele de pompieri au ajuns la fața locului la zece minute. Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire cu regim de înălțime P+3, pe două laturi.
Potrivit primelor concluzii, incendiul ar fi pornit de la o siguranță sau o aerotermă. La fața locului acolo 38 de ambulante de la smurd, 24 de mașini de mașini, 4 autoscări. Plus echipajele de politie și jandarmenire. Incendiul a fost lichidat rapid. Evacuarea a început la parter, continuand cu celelalte etaje.
În urma incendiul de la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, soldat cu moartea a patru pacienți COVID-19, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Anchetatorii fac deja cercetări la fața locului.
Ce spune șeful Internelor
„Incendiul a fost semnalat la 5.05, primul apel, la 5.13 a sosit primul echipaj la față locului. S-a activ planul roșu. Din fericire, incendiul a fost stins. Nu mai avem persoane în stare critică, cu excepția stării de sănătate, acolo sunt internați pacienți Covid în stare medie spre critică. Eu, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat și cu premierul Florin Cîțu suntem în contact de la 5.43.
Încercăm să creăm condițiile pentru că anchetă să se desfășoare cu rapiditate, să vedem care sunt cauzele. L-am informat pe premier imediat ce am primi de la Arafat detalii despre cum evoluează intervenția acolo. E un lucru extraordinar că pompierii au acționat cu promptitudine și într-un timp foarte, foarte scurt au reușit să lichideze incendiul.
Știu că personalul de la Matei Balș a acționat rapid și au relocat pacienții din cele 4 saloane afectate de fum și pompierii au ajuns repede la față locului, au localizat incendiul și l-au lichidat.
Sunt la centrul de comandă al MAI, în câteva momente va sosi aici Raed Arafat și va vom pune la dispoziție date. Personal, nu știam de existența unor posibile nereguli. Refuz să cred că erau nereguli cunoscute și neeliminate. Toate structurile sunt chemate să desfășoare o anchetă și așteptăm finalizarea ei”, a declarat Lucian Bode, într-o intervenție televizată.
Sursa foto: Evenimentul Zilei
Articol în curs de actualizare
Cât a încasat senatorul Bernie Sanders cu fotografia care a devenit virală în lume
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook