Trei metode eficiente pentru a scăpa de ticuri

Trei metode eficiente pentru a scăpa de ticuri
Ticurile sunt deranjante atât pentru persoana în cauză, cât şi pentru cei din jur, motiv suficient să vrem să scăpăm de ele. Iată trei metode eficiente pentru a scăpa de ticuri.

Prezente mai ales la copii, ticurile îi afectează şi pe adulţi. Stresul pare să fie principalul vinovat pentru apariţia unor gesturi precum ridicatul involuntar din sprâncene, clipitul des al ochilor, învârtitul şuviţelor de păr pe deget sau atinsul urechii, fără motiv. Iată câteva metode pentru a scăpa de ticuri. 

Fiecare tic în parte este însoţit de un oarecare disconfort, care ne pune în dificultate, mai ales dacă suntem la serviciu sau când interacţionăm cu alte persoane. Ticurile diferă şi sunt diagnosticate în funcţie de durata de desfăşurare, de severitate sau de vârsta la care au apărut. Există ticuri motorii, vocale sau complexe (motorii şi vocale). În categoria ticurilor motorii simple intră clipitul des, trosnitul degetelor sau al gâtului şi scoterea limbii.

Metode eficiente pentru a scăpa de ticuri 

Pentru a „lupta“ cu ticurile, este bine să ne relaxăm cât mai mult şi să încercăm să depăşim perioadele tensionante. Stresul poate determina declanşarea anumitor gesturi, are capacitatea de a mări frecvenţa ticurilor vechi şi creează mediul potrivit pentru dezvoltarea unor ticuri noi. Aatunci când te afli într-o perioadă mai tensionantă, încearcă exerciţiile de respiraţie profundă. Stai întins pe pat, pe spate, inspiră aerul profund, umple-ţi plămânii cât mai mult, apoi expiră lent. Exerciţiile fizice şi meditaţia sunt alte „arme“ prin care putem lupta cu ticurile.

Mai ales atunci când ticurile au o gravitate mai mare, când produc traume emoţionale şi când îngreunează relaţiile cu ceilalţi, medicul psihiatru poate recomanda administrarea unor tratamente medicamentoase.

Prin psihoterapie comportamentală şi cognitiv-comportamentală, persoana cu ticuri poate beneficia de consiliere şi de tehnici pentru a depăşi episoadele de ticuri. Această terapie ajută la gestionarea ticurilor, dar şi la reducerea frecvenţei acestora. Atunci când ticurile apar pe fondul anxietăţii sau a altor tulburări psihologice (tendinţe obsesiv-copulsive), este nevoie, în primul rând, de tratarea acestora.

Foto: Facebook

Ce pedepse cumplite li se aplicau în vechime soțiilor bârfitoare

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri