Ultima descoperire despre varianta Omicron. Oamenii de știință sunt uluiți

Ultima descoperire despre varianta Omicron. Oamenii de știință sunt uluiți
De când a apărut varianta Omicron a virusului SARS-CoV2, mereu s-a spus că boala pe care o cauzează e mai ușoară., s-a vorbit de „forma lejeră” a COVID-19, însă lucrurile nu stau deloc așa, în realitate.

Varianta Omicron a  este la fel de severă ca şi variantele anterioare, se constată într-un studiu amplu realizat în Statele Unite. Replica vine în contextul unor cercetări precedente potrivit cărora ar fi mai transmisibilă, dar mai puţin severă, informează Reuters joi. Specialiștii care au cercetat Omicron spun că, în realitate, e tot o formă gravă a COVID-19.

„Am ajuns la concluzia că riscurile spitalizării şi mortalităţii au fost aproape identice între perioade”, au precizat cei patru cercetători care au condus studiul realizat pe baza datelor provenite de la 130.000 de pacienţi cu COVID-19 şi referindu-se la perioadele din ultimii doi ani când diferite variante au fost dominante la nivel global.

Cercetarea, care se află în proces de evaluare peer review la Nature Portfolio, a fost publicată pe Research Square în data de 2 mai. Oamenii de știință au luat în calcul factori de eroare precum criterii demografice, situaţia vaccinării şi indexul de comorbidităţi Charlson care estimează riscul de deces la un an de la spitalizare pentru pacienţii care prezintă condiţii specifice de comorbiditate.

Unde au greșit studiile care au susținut că Omicron nu e așa grav

Studiile care au pornit de la ideea că varianta Omicron este mai puţin severă au fost realizate în diferite regiuni, printre care Africa de Sud, Scoţia, Anglia şi Canada, au precizat autorii noului studiu.

Oamenii de ştiinţă de la Massachusetts General Hospital, Universitatea Minerva şi Harvard Medical School susțin că studiul lor ar putea avea mai multe limitări, printre care şi posibilitatea de a fi subestimat numărul pacienţilor vaccinaţi în valuri COVID-19 mai recente, precum şi numărul total de infectări, întrucât a exclus pacienţii care au efectuat teste rapide la domiciliu.

Recuperare îndelungată după Omicron

De la apariția Omicron s-a vorbit despre faptul că boala cauzată era mai ușoară. Mulți pacienți au făcut forme care nu au fost așa solicitante din punctul de vedere al simptomelor, însă sechelele rămase după vindecare, au fost severe, care și în cazul altor variante. Mai mult, și în cazul pacienților care au suferit de COVID-19 în varianta Omicron s-au înregistrat cazuri în care recuperarea a fost de durată. Cel mai adesea,  foștii bolnavi au semnalat stări de  oboseală cronică post COVID-19.