Banca Națională are vești de ultimă oră pentru românii care au credite în lei. Iată se va întâmpla.
Potrivit ultimelor informații oferite de Banca Națională a României, indicele ROBOR, în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, luni a stagnat. Potrivit BNR, ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,85%. Pe de altă parte, ROBOR, a crescut la șase luni, la 7,20%. De asemenea, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, IRCC, a ajuns la valoarea de 5,71%.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Indicele IRCC, în funcție de care se calculează dobânzile pentru creditele luate începând din mai 2019, va crește de la 1 aprilie 2023, ceea ce înseamnă că ratele oamenilor care au credite bazate pe această dobândă vor crește.
Decizia care i-a afectat pe românii cu credite în euro
Cu doar o lună în urmă, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 0,5% și a anunțat o creștere și pentru această lună. Ce înseamnă asta, concret? De exemplu, rata pentru un credit de 100.000 de euro pentru o perioadă de 30 de ani, s-a majorat la 630 de euro de la 446 de euro anul trecut.
Dacă Euriborul va ajunge la 3%, atunci rata va ajunge 665 de euro. Iar dacă indicele va fi de 5%, rata poate ajunge și la 800 de euro.
„Dacă obții venituri în lei și contractezi un credit în euro, ești expus riscului valutar, fiind nevoit să plătești rate mai mari dacă moneda în care ai creditul se apreciază comparativ cu moneda în care obții veniturile. În plus, gradul de îndatorare este limitat la 20%, comparativ cu 40% la lei”, a declarat Irina Chițu, director Finzoom, potrivit Adevărul.
Ce soluții pot adopta cei care au credite în euro
Pentru a ține situația sub control, specialistul le-a explicat românilor cum ar trebui să procedeze. Dacă nu mai puteți plăti rata, puteți merge la bancă și să negociați pentru credit. În cazul în care acest lucru nu e posibil, puteți merge la CSALB, unde veți beneficia, gratuit, de un conciliator profesionist, cu ajutorul căruia veți negocia cu banca. Există și a treia soluție, refinanțarea cu dobândă fixă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook