Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultimele noutăți în cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, de la Opera din Iași. Se întâmplă chiar acum cu soțul ei

Ultimele noutăți în cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, de la Opera din Iași. Se întâmplă chiar acum cu soțul ei
Cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, de la Opera din Iași a cutremurat întreaga Românie. De-a lungul timpului, multe detalii șocante au ieșit la iveală, iar sora artistei a făcut acuzații grave. O răsturnare de situație s-a întâmplat în acest caz, și îl vizează direct pe soțul fostei mari artiste, o decizie radicală a fost luată de  judecătorii de la Curtea de Apel Iași, anunță Fanatik.ro.

Codrin-Constantin Nicoară, soțul mezzosopranei care a murit în condiții suspecte în luna mai a anului 2020, scapă definitiv de acuzațiile de omor. Mai exact, Curtea de Apel Iași a decis că dosarul morții Mariei Macsim Nicoară nu se mai poate întoarce la Parchet, chiar dacă, așa cum a arătat și sora acesteia, există date care indică faptul că aceasta ar fi fost ucisă. Totuși, bărbatul nu scapă de proces. În urma deciziei definitive a instanței, el va fi judecat pentru „neglijență”.

Amintim că Tribunalul Iași hotărâse, încă de acum un an, că dosarul morții Mariei Macsim Nicoară trebuie retrimis la Parchet. Celebra mezzosoprană, solistă a Operei Naționale din Iași, a suferit, în mai 2020, o serie de leziuni grave la nivelul creierului, toracelui și abdomenului, după ce ar fi căzut pe scările din casă. În timpul incidentului în casă se aflau doar două persoane: artista și soțul ei, pianistul Codrin Nicoară. Artista lirică a petrecut următoarele luni prin spitale, suferind multiple intervenții chirurgicale și necesitând îngrijiri de specialitate. După șapte luni de calvar, aceasta a decedat.

Soțul mezzosopranei nu poate fi judecat pepntru omor

Așa cum vă amintiți, iniţial, dosarul în cazul morții ei a fost deschis pentru omor, însă procurorul nu ar fi strâns suficiente probe pentru această acuzaţie, aşa că soţul mezzosopranei a fost trimis în judecată doar pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflată în primejdie.

Dovezi pertinente au arătat că mezzosoprana a fost agresată înainte să cadă pe scări

Familia mezzosopranei a intervenit direct la prim-procurorul Parchetului din Iaşi a fost de acord, iar dosarul care ajunsese deja în instanţă la aceas dată, şi în care pianistul Codrin Nicoară era acuzat doar de lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în primejdie, a fost oprit de la judecată.

Ulterior, Tribunalul Iași a hotărât că dosarul morții Mariei Macsim trebuie retrimis la Parchet, pe baza unui raport de expertiză care răsturna concluziile inițiale ale procurorilor. Decizia de fond fusese considerată o mare victorie de către familia mezzosopranei, care e convinsă că femeia a fost ucisă.

„La dosar a fost depus un raport de expertiză de 40 de pagini în care am demonstrat din punct de vedere biomecanic, loviturile de la gât, de la umăr, de la cap sau cele de la picior, nu aveau cum să se producă de la o simplă alunecare pe scări. Au fost folosite studii științifice de fizică aplicată în medicină care arată că Maria Macsim a fost lovită”, a explicat profilerul Mihaela Brooks, care a lucrat la raport alături de experții români, conform Gandul.ro.

Curtea de Apel Iași, decizie definitivă în dosarul morții mezzosopranei

Cum era de așteptat, decizia de la Tribunalul Iași a fost contestată de soțul artistei, iar acum Curtea de Apel Iași a dat o decizie definitivă: „cazul nu se mai poate întoarce la procurori”, pe motiv că dosarul a ajuns într-o fază avansată, astfel încât nu mai poate fi restituit pentru deschiderea unei noi proceduri.

Codrin-Constantin Nicoară urmează să fie judecat pentru „lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate”, instanța urmând să decidă dacă acesta este sau nu vinovat. Abia ulterior, hotărârea ar putea să fie supusă revizurii, dar asta numai în cazul în care, pe parcurusl procesului, se constată că au apărut dovezi noi.

„Așa cum s-a arătat deja, dacă intenția legiuitorului ar fi fost de a „sancționa” acest aspect al caracterului incomplet al urmăririi, s-ar fi menținut cazul de restituire a cauzei la procuror pentru completarea urmării penale, dispoziție care însă în prezent nu mai este prevăzută în actualul Cod de procedură penală”, se arată în motivarea Curții de Apel Iași.

Instanța a mai arătat și că probele depuse la dosar nu devin lovite de nulitate, ci vor putea fi solicitate de procurorul de caz, în condițiile în care acesta va considera că îi sunt necesare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre