Ultimele noutăți în procesul de abuz sexual al prințului Andrew aduce noi elemente în ecuație. Chiar dacă acesta a renunțat la prerogativele sale regale, acum câțiva ani, după izbucnirea scandalului legat de faptul că îl frecventa pe pedofilul Jeffrey Epstein, imunitatea diplomatică ar putea fi invocată. La momentul comiterii faptelor de care e acuzat fiul Reginei Elisabeta II, acesta avea funcția de atașat comercial al Marii Britanii.
Avocatul american de top, Spencer Kuvin, a sugerat că echipa juridică a lui Andrew ar putea pretinde că ducele de York – care a fost atașat comercial în 2001, când Virginia Giuffre susține că a violat-o și că a abuzat-o avea imunitate în America. Kuvin, care reprezintă câteva dintre victimele pedofilului condamnat Epstein, a făcut această afirmație, după ce a aflat de la prietenii lui Andrew că acesta e „vesel și relaxat”.
Ultimele noutăți în procesul de abuz al prințului Andrew
Ducele a deținut rolul de „reprezentant special pentru comerțul internațional și investiții” pentru Marea Britanie timp de un deceniu din 2001 până în 2011, după ce a părăsit serviciul militar activ în Marina Regală, scrie Daily Mail. Acest lucru înseamnă că Andrew ar putea fi protejat în temeiul Legii privind relațiile diplomatice din 1978 din SUA.
Ar putea fi protejat nu pentru că e membru al familiei regale britanice, ci pentru că la acea vreme lucra pentru guvernul britanic în America. Imunitatea diplomatică înseamnă practic că unii oficiali guvernamentali străini nu se confruntă cu jurisdicția instanțelor locale și a altor autorități pentru activitățile lor oficiale sau personale.
Între timp, Andrew nu are „nicio intenție” de a schimba cursul procesului și nu a intra în panică în legătură cu procesul Virginiei Giuffre lansat săptămâna trecută la New York. Afirmațiile aparțin unui prieten al prințului, din Londra. Mai mult, ducele a plecat în vacanță. El se află în prezent la Balmoral în vizită la mama sa, Regina, împreună cu fosta sa soție Sarah Ferguson.
Avocații prințului i-au cerut să tacă
„Echipa sa juridică s-a așteptat la acest lucru și s-a pregătit. Avocații l-au sfătuit pe Duce să-si păstreze calmul”, a arătat prietenul londonez. Avocații lui Andrew încearcă să evite ca procesul să fie judecat în SUA din cauza temerilor că jurații ar putea lua partea unei presupuse victime a abuzului sexual în epoca #MeToo.
În timp ce bărbatul de 61 de ani a negat ferm afirmațiile, cei din interiorul palatului Buckingham cred că ar putea exista probleme de „credibilitate” privind versiunea sa asupra evenimentelor, potrivit publicației Times. Într-un interviu pentru „Newsnight” din 2019, prințul a negat orice activitate nepotrivită și susține că nu-și amintește că a întâlnit-o vreodată pe doamna Giuffre, în ciuda unei fotografii larg difuzate cu aceștia pozând împreună în același an.
Trei acte sexuale neconsimțite
În cererea legală, avocații au spus că Epstein, Ghislaine Maxwell și prințul au forțat-o pe Virginia Giuffre, care avea 17 ani atunci, să întrețină relații intime cu Andrew împotriva voinței sale. Tânăra a fost traficată la Londra în 2001. Aceștia au pretins că alte două astfel de incidente au avut loc și la conacul lui Epstein din New York și pe insula sa privată din Insulele Virgine SUA, Little Saint James.
Documentul legal, depus la o instanță din New York, spunea că Giuffre, acum în vârstă de 38 de ani și mamă a trei copii, a suferit daune „severe și durabile”.
Există și îngrijorări tot mai mari la Palat
Angajații reginei fac presiuni asupra prințului pentru a schimba abordarea procesului și pentru a da explicații publice. Regina s-a întâlnit cu Andrew în ultimele zile la Balmoral. Asistenții apropiați de monarh se tem acum că tăcerea va afecta familia regală în sine. Un insider de la palat a spus: „Există un sentiment din ce în ce mai mare că echipa sa juridică trebuie să spună ceva. Echipa juridică a ducelui nu îi face nici lui, nici restului familiei regale niciun favor, fiind atât de tăcută”.
Ce se știe clar până acum, este faptul că o audiere preliminară, a fost stabilită pentru ziua 13 septembrie 2021, la New York în Manhattan.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook