Un certificat de divorț în fals îi ține în șah pe doi foști soți, de ani de zile. Povestea e halucinantă

Un certificat de divorț în fals îi ține în șah pe doi foști soți, de ani de zile. Povestea e halucinantă
Situație incredibilă în România: un bărbat a rămas căsătorit deși are certificat de divorț, în timp ce fosta soție, care se află, practic, în aceeași situație, poate fi acuzată de bigamie, într-o țară străină.

Un bărbat care a vrut să se recăsătorească a aflat cu surprindere că el era în continuare căsătorit cu fosta soție, la ani de zile distanță. Povestea a ajuns pe rolul instanței, după ce s-a dovedit că o angajată de la starea civilă a întocmit, în fals, un certificat de divorț.

Întreaga poveste, desprinsă parcă din filme, a devenit publică zilele trecute, când a fost menționată descrisă într-o motivare a Curții de Apel Alba Iulia. Este vorba despre un dosar penal de fals intelectual, care a condamnat angajata unei primării pentru că a întocmit în fals un certificat de divorț și i-a atribut și un număr fals. Povestea divorțului nefinalizat e încâlcită, dar să vedeți explicația inculpatei.

Cei doi soți din Aninoasa au vrut să divorțeze amiabil

După 14 ani de relație, doi soți din orașul Aninoasa, județul Hunedoara, au decis să divorțeze amiabil, în anul 2015. Cei doi au mers la starea civilă din cadrul primăriei și au cerut desfacerea căsătoriei, optând, după cum legea le dădea posibilitatea, pentru procedura necontencioasă, în fața ofițerului de stare civilă.

Așa se face că soții s-au prezentat, în 2015, la sediul Primăriei Orașului Aninoasa și au depus actele necesare în fața ofițerului de stare civilă, achitând şi suma de 500 de lei. După 30 de zile, și-au reconfirmat dorința, conform procedurii, primind, ulterior, câte un certificat de divorț.

Femeie căsătorită de două ori

„(…) În anul 2017, în baza certificatului de divorţ, femeia a revenit la numele purtat anterior căsătoriei, iar ulterior, în anul 2018 s-a recăsătorit, în (Spania n.r.)”, se arată în motivarea instanței. Acolo nimeni nu și-a data seama că ar fi o problemă.

Abia în 2020 problemele au ieșit la iveală. Și fostul soț a intenționat să se recăsătorească. El a mers la primărie pentru a înregistra cererea de căsătorie, prilej cu care i s-a adus la cunoștință că figurează în continuare căsătorit fosta nevastă.

„Persoana vătămată a solicitat informaţii în scris, iar din adresa primăriei orașului Aninoasa rezultă că certificatul de divorţ  nu a fost înregistrat în Registrul pentru înregistrarea cererilor de divorţ şi nici în Registrul pentru evidenţa certificatelor de divorţ”, mai notează motivarea instanței.

Explicația ofițerului de stare civilă care a comis falsul

Ajuns în acest punct, bărbatul s-a adresat autorităților. În urma cercetărilor care au urmat pe durata procesului, s-a stabilit ce s-a întâmplat, cu ani în urmă, la primăria Aninoasa. Ofițerul stării civile „a recunoscut comiterea faptei, sens în care a arătat că în anul 2015 avea calitatea de ofiţer de stare civilă în cadrul Primăriei Orașului Aninoasa, precizând că pe la jumătatea anului 2015, la Starea Civilă s-au prezentat numiții  care au depus documentația necesară în vederea desfacerii căsătoriei.

Referitor la dosarul de divorț întocmit, a precizat că după ce a primit documentele a omis să le înregistreze în evidenţele de la starea civilă, iar după cele 30 de zile, când s-au prezentat din nou numiții a constatat că nu era înregistrat şi semnat de conducerea Primăriei. Fiindu-i teamă să nu fie reclamată a întocmit în fals certificatul de divorţ şi i-a atribuit număr fals. A doua zi le-a înmânat celor doi foşti soţi certificatul de divorţ conţinând date false.

Inculpata a menţionat că a procedat în acest fel deoarece nu mai avea timpul fizic necesar să refacă toate actele întrucât numita urma să plece în străinătate. Inculpata a recunoscut că nu a respectat procedura prevăzută de fișa postului deoarece ştia că numerele de înregistrare alocate sunt false”, se mai arată în motivarea instanței.

Procesul continuă. Se cer daune morale și materiale

La șapte ani distanță de la comiterea faptelor, ofițerul de stare civilă a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu amânare, însă părțile au făcut apel. Dosarul s-a mutat la instanța superioară.

În data de 2 octombrie 2022, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au decis, printr-o sentință definitivă, încetarea procesului față de inculpată, fostă angajată a primăriei și au mai decis și anularea documentului făcut de aceasta. De asemenea au retrimis la Judecătoria Petroșani dosarul pentru a se judeca în civil, deoarece foștii soți cer, prin instanță, daune morale și materiale.