Un lucru trecut sub tăcere: De ce niciun medic nu i-a spus lui Mîțu Stoian să oprească tratamentul care-i provoca sângerări?

Un lucru trecut sub tăcere: De ce niciun medic nu i-a spus lui Mîțu Stoian să oprească tratamentul care-i provoca sângerări?
În aceste momente se cercetează cauza morții lui Petrică Mîțu Stoian. Se așteapăt rezultatul autopsiei, se verifică fișele medicale ale artistului, vor fi audiați apropiații lui care cunosc detalii despre ultimele lui zile de viață.

Am citit și am auzit la tv aproape tot ce au povestit oamenii apropiați lui Petrică Mîțu Stoian despre manifestările bolii sale, am luat la cunoștință de opiniile medicilor care au avut contact cu el în ultima perioadă.

Încă din prima clipă, site-ul Rețete și Vedete a publicat o informație importantă, legată de un simptom al bolii, apărut în urma unui tratament medical. Este un fapt despre care nimeni nu mai vorbește acum.

De regulă, anticoagulantul recomandat de medici este Clexane. Este injectabil, se prezintă sub formă de seringă și poate fi făcut și de pacient în burtă. Așa cum se face și doza de insulină. Știu bine aceste lucruri deoarece am facut câteva luni de zile Clexane la recomandare medicilor care m-au îngrijit. Și știu și ce efecte are un asemenea tratament, și când trebuie oprit.

Doza de anticoagulant, greșită?

Prima informație despre starea lui Petrică Mîțu Stoian pe care am publicat-o imediat după ce am aflat de starea gravă în care se află a fost în ziua de 6 noiembrie, sâmbăta. De aici, probabil, că vor începe și procurorii din Reșița care s-au autosesizat și au deschis un dosar penal.

Declarația aparține directorului medical de la Spitalul din Reșița, unde a fost transferat artistul de la spitalul din Oravița, după ce fusese adus cu ambulanța de la clinica privată  Nera, aflată lângă Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, județul Caraș-Severin.

”Starea de sănătate nu e una foarte bună, s-a făcut solicitare la ambulanță pentru tuse cu sânge. Are o fibrilație atrială cronică cu un ritm rapid, este pe anticoagulant. Din nu știu ce motive dozajul cu anticoagulant nu s-a făcut cum trebuie și este supradozat. Este post covid, are o bronhopneumonie post covid și cu stare septică. În momentul de față este la ATI”, a spus medicul Cosmin Librimir, director medical Spitalul Județean de Urgență Reșița, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

S-a încercat transferul lui Petrică Mîțu Stoian la Craiova, însă nu erau locuri disponibile la spital, așa că a rămas internat la spitalul din Reșița. Aici a și decedat câteva ore mai târziu.

Deci, medicul de la Reșița a depistat că artistul are anticoagulant în exces. Acesta provoacă sângerări în organism. Când se petrece excesul, primul semn este eliminarea de sânge prin orice parte a corpului. Poate să sângereze nasul, urechea, gâtul, pielea, tractul urinar etc.

Nu sunt specialist, dar orice medic la care am fost și m-a întrebat de istoricul tratamentului, de medicația luată mi-a atras atenția asupra acestui lucru. „Întrerupeți imediat Clexane (anticoagulant) în momentul în care aveți vreo sângerare”. Nu trebuie să spun eu că e pericol de moarte, o știe orice medic.

Procurorii vor trebui să stabilească de ce lui Mîțu Stoian, trecut prin Covid (cu tot cu două doze de vaccin), niciun medic care l-a consultat ulterior nu i-a oprit anticoagulantul sau nu i-a cerut date despre sângerările sale.

Trecerea prin infectarea cu Covid a lui Petrică Mîțu Stoian

Cântărețul de muzică populară era vaccinat cu două doze de vreo 8-9 luni. Confirmarea vine de la bunul lui prieten.

„Se vaccinase cu ambele doze. S-a vaccinat în primăvară printre primii. Dacă vă uitaţi pe Facebook-ul lui, a postat că e printre primii solişti care s-au vaccinat.

Spunea în glumă: suntem printre primii solişti de muzică populară care s-au vaccinat şi vreau să mor în glorie”, a spus la tv cântăreţul Constantin Enceanu.

După ce s-a vindecat de Covid – o formă ușoară, conform spuselor lui Constantin Enceanu – Petrică Mîțu Stoian a cântat la petreceri, a participat la filmări pentru Revelion.

După filmarea de miercuri din București, cântărețul de muzică populară decide joi să meargă la o clinică privată din Caraș-Severin pentru tratamente post-covid. Vineri dimineață a plecat din Craiova spre clinică. Clinica Nera, a cunoscutului medic Pavel Chirilă, oferă tratamentele de recuperare la camera hiperbară, kineto și fizioterapie.

În luna septembrie, Petrică Mîțu Stoian ar fi făcut un CT la plămâni pentru a vedea în ce măsură i-a fost afectat acest organ după infecția cu coronavirus, au spus apropiații. Rezultatul ar fi fost bun.

Mărturii despre sângerările lui Petrică Mîțu Stoian

Starea s-a deteriorat în urmă cu o săptămână, după spusele cântărețului Enceanu. Nimeni nu știa că Mîțu Stoian face anticoagulant, dar îl știau suferind de inimă, cu fibrilație.

„Mi-a zis acum o săptămână că şi-a făcut CT-ul la plămâni, că plămânul stâng undeva la 30% se vedea ca o oglindă. COVID-ul şi-a lăsat amprenta. De aceea a mers la acea clinică să se refacă.

Nu a tuşit Petre absolut deloc. Mi-a spus cu o săptămână în urmă. Lasă-mă mai încet că obosesc. Sechelele COVID-ului aşa se întâmplă”, a mai spus Constantin Enceanu. Spusele lui au fost confirmate de încă două cântărețe de muzică populară, dar și de impresarul său, Doru Gușman, care a precizat că Petrică a făcut CT-ul în 20-22 octombrie și că până atunci nu a avut simptome de Covid.

Una din cântărețele de muzică populară a povestit public cum, la filmarea pentru Revelion, s-a electrizat cu rochia de Petrică Mîțu Stoian iar acestuia a început să-i curgă sânge dintr-un deget. Și-a întrebat partenera de cântat dacă are vreun ac la ea și l-a înțepat. Ea i-a răspuns că n-are, au râs și și-au continuat filmarea în platou.

Medicul de la spitalul din Reșița a continuat să fie singurul care pare că știa de starea de fapt a pacientului adus de la spitalul din Oravița. „Era sub tratament cu anticoagulant din cauza unei afecţiuni la cord, care predispunea (…) la producerea de cheaguri. Lua şi înainte de COVID acest anticoagulant”, a susținut doctorul Cosmin Librimir.

Într-o altă declarație, lucrurile sunt spuse mai în detaliu.

„Are și insuficiență de valvă mitrală și erau toate motivele sa facă cheaguri, din cauza bolii, fără covid. Lua tratament anticoagulant, dar din cauza faptului că a făcut o bronho-pneumonie post Covid a intrat în stare septică și atunci totul se dereglează destul de aspru.

La clinica privată unde era internat s-a observat că scuipă sânge, s-a chemat ambulanța și a fost adus în final la UPU Reșița. Pentru că avea saturație de oxigen mică s-a încercat să i se pună mască, dar pentru că nu a suportat-o a fost transferat pe secția de ATI și a fost intubat”, a transmis directorul medical al Spitalului Județean din Reșița pentru Reper24.

Tratamentul în camera hiperbară a fost greșit la Clinica Nera?

Clinica Nera a transmis un comunicat de presă în care ne explică starea pacientului și ce s-a întâmplat cu el acolo. Nimic despre tratamentul cu anticoagulant pe care-l făcea artistul, nimic despre sângerări.

„Domnul Petre Mîțu-Stoian a sosit la Clinica Nera vineri 05.11.2021 în jurul amiezii în vederea recuperării post COVID, în stare generală bună de sănătate. A fost consultat în cursul după-amiezii. În cadrul consultației preliminare s-au constatat valori în limite normale ale parametrilor fiziologici pentru a urma o terapie cu oxigen hiperbaric. A urmat procedura de testare la presiune și oxigen, și s-a stabilit o cură de 15 ședințe de terapie cu începere de a doua zi. Seara a mers la masă, s-a plimbat puțin prin complex și apoi a mers să se odihnească în camera unde era cazat; starea dumnealui a fost bună pe toată perioada aceasta. (…)

Clinica Nera nu administrează medicația cronică a pacienților, acest lucru este în responsabilitatea pacienților și a aparținătorilor. Tratamentul cu oxigen hiperbar, mai ales în dozele mici de testare a toleranței, nu poate crește valoarea INR (anticoagularea sângelui).

Eventualele barotraume ce pot fi posibil atribuite expunerii mediului hiperbar apar obligatoriu în timpul sau imediat după încheierea ședinței;

La valori INR 6-7, constatate la Sp Reșița, hemoptizia (n.a. scuipatul cu sânge) poate apare și spontan sau după un episod de tuse severă și reprezintă o complicație directă a tratamentului necontrolat cu anticoagulante, tratament administrat înainte de sosirea la Clinică”.

Medicii de la Spitalul de Urgență Reșița spun că sâmbătă, în urma unui computer tomograf, au descoperit că artistul avea bule de gaz pe plămân, în partea de sus. De la această declarație, alți medici, chestionați de presă, au concluzionat că acest lucru s-ar fi putut întâmpla în cazul „forțării de oxigen” pe care o presupune terapia hiperbară.

Interpretul de muzică populată Petrică Mîţu Stoian, mândria Mehedințiului și a Doljului, a decedat, sâmbătă seara, în jurul orei 20.00 la Spitalul Judeţean din Reşiţa.

Poliția s-a autosesizat prima de moartea artistului și azi a făcut propunerea Parchetului

Anchetatorii așteaptă acum raportul autopsiei și fac restul de investigații.

”Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au fost informaţi de către reprezentanţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa despre decesul unui bărbat de 61 de ani, internat la unitatea medicală.

În urma informării, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi continuă cercetările sub supravegherea Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa. În cauză, s-a dispus efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzelor decesului”, au transmis reprezentanții IPJ Caraş-Severin.

”La data de 8.11.2021, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa, a fost înregistrat dosarul cu nr. 2486/P/ 2021, având ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă. În cauză se efectuează cercetări privind stabilirea împrejurărilor în care a decedat persoana vătămată Mîţu Petre, la data de 6.11.2021, în cadrul Secţiei de terapie intensivă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa”, a comunicat azi Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa.

Mâine, marţi, ar urma să fie citaţi pentru audieri angajaţii clinicii. Miercuri, apreciatul cântăreț, mort la 61 de ani, va fi înmormântat în locul de veci din cimitirul din Craiova pe care abia îl terminase de amenajat.

Foto: Facebook