Simona Ionescu / Redactor Șef

Un român a fotografiat un nor uriaș pe cer. I-a spus „Cap de Maimuţă”

Un român a fotografiat un nor uriaș pe cer. I-a spus „Cap de Maimuţă”
Un uriaș nor de gaze interstelar a fost fotografiat de un astronom român. Datorită lui, o stea dintre cele peste 400 de miliarde de stele ale universului cunoscut poartă numele oraşului Bârlad.

Toate stele din Univers s-au născut în nebuloase, așa cum se numesc acești nori de gaze interstelar. Un astronom român a realizat o fotografie astrală rară, inedită și spectaculoasă.

Un român a fotografiat un nor uriaș pe cer. I-a spus „Cap de Maimuţă”

Un astronom român, originar din Galați, Ciprian Vîntdevară (35 de ani), a realizat o fotografie astrală rară, inedită și spectaculoasă.

”NGC 2174 sau «Cap de Maimuţă», este o nebuloasă de emisie, situată la aproximativ 6400 ani lumină distanţă, în dreptul constelaţiei Orion de pe cerul de iarnă. Este o regiune bogată în hidrogen ionizat, locul unde se formează noi stele, posibil şi planete. Vreau să vă arăt cele trei etape de prelucrare a unei imagini astronomice”, a anunțat Ciprian Vîntdevară.

Din ianuarie 2020, o stea dintre cele peste 400 de miliarde de stele ale universului cunoscut poartă numele oraşului Bârlad. Cel care a descoperit steaua, a năşit-o şi s-a ocupat de înregistrarea ei pe Pământ, la Asociaţia Americană pentru Observarea Stelelor Variabile, este astronomul Ciprian Vîntdevară. Are 35 de ani şi e gălăţean de origine, dar s-a stabilit în Bârlad din 2009. Astronomul şi colegii lui de la Observatorul Astronomic din Bârlad au descoperit, în 2015, şi o novă roşie luminoasă.

Un asteroid uriaș se apropie de Pământ

Omenirea este martoră la un nou eveniment spectaculos care are loc în Univers, chiar în apropierea Pământului. Un asteroid uriaș va trece pe lângă planeta Pământ, duminică, 29 noiembrie. Asteroidul a fost inclus de Agenția Spațială Americană în categoria ”potenţial periculos”.

Conform informațiilor oficiale venite de la NASA, un asteroid de peste 800 de metri în înălțime și 500 de metri în lățime va trece pe lângă planeta noastră, duminică, 29 noiembrie, cu o viteză uriașă.

Asteroidul este așteptat să treacă pe lângă Pământ  duminică, 29 noiembrie, la ora 12:09 (ora României), scrie Antena 3.

Agenția Spațială Americană a identificat corpul ceresc ca fiind „un obiect din apropierea Pământului” pentru că se va apropia la 1,3 unități astronomice de Terra. Asteroidul este așteptat să treacă la o distanță de 4.302.775 km de planeta noastră.

Asteroidul a fost inclus de NASA în categoria „potenţial periculos”, ca orice alt obiect spaţial care se apropie de Terra la mai puţin de 7.480.000 de kilometric.

Potrivit specialiștilor, nu este prima oară când acest asteroid, denumit 2000 WO107,  trece pe lângă noi.

Specialiștii au adăugat că obiectul cosmic nu va putea fi văzut cu ochiul liber, ci prin intermediul telescopului.


Voia Ferrari și Lamborghini, așa că a furat 30 milioane de euro. Cazul româncei care a șocat Londra

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre