Simona Ionescu / Redactor Șef

Un tată și-a răpit copilul și l-a dus în Ungaria fiindcă mama vroia ca băiatul să învețe la școală în limba română. Decizie fără precedent în justiție

Un tată și-a răpit copilul și l-a dus în Ungaria fiindcă mama vroia ca băiatul să învețe la școală în limba română. Decizie fără precedent în justiție
Divorțurile nu sunt niciodată confortabile, iar când la mijloc mai sunt și copii, de obicei lucrurile se complică. O familie mixtă, cu un tată de etnie maghiară, a ajuns în fața instanței și după separare, cele întâmplate fiind de-a dreptul halucinante.

Judecătoria Oradea a luat o decizie fără precedent în jurisprudența din Romania, cazul fiind de așteptat să creeze un val de efecte în rândul etnicilor maghiari. Instanța a emis un ordin de protecție împotriva unui tată acuzat de violență socială şi spirituală asupra fiului său în vârstă de 6 ani. Bărbatul, arată ziarul Adevărul, și-a obligat copilul să vorbească doar ungurește, izolându-l de mama româncă și de prieteni. Ba chiar a fugit cu el din țară.

Copilul, ping-pong între grădinița maghiară și cea română

Familia în cauză e una mixtă. Tatăl e declarat etnic maghiar, în timp ce mama, vorbitoare de maghiară, se declară româncă. După un mariaj în care li s-a născut unicul fiu, acum în vârstă de șase ani, cei doi soți au decis să divorțeze și au primit custodie comună asupra fiului lor. De aici au pornit animozitățile. Mama a vrut ca micuțul să vorbească corect românește, deci să urmeze cursuri în această limbă, în vreme ce tatăl, pe ascuns, l-a înscris la o grădiniță cu predare în limba maghiară.

Femeia s-a adresat instanței, iar legiuitorii au stabilit, în primă fază, ca băiatul să facă efectiv naveta între cele două grădinițe. E de înțeles că în săptămânile din lună cât stătea cu mama, copilul mergea la grădinița românească. În celelalte săptămâni, când locuia cu tatăl, urma grădinița maghiară, conform deciziei Curții de Apel Oradea.

Instanța a obligat copilul să frecventeze 2 grădinițe, una în romțnă, alta în maghiară, înainte de a-i dat interdicție tatălui (Sursa foto: Pixabay)

Anul trecut în luna mai, Judecătoria Oradea a decis că este mai degrabă în interesul copilului, cetățean al României, să urmeze cursuri cu predare în limba română, „pentru ca ulterior să aplice mai uşor pentru orice liceu sau facultate din România, dacă nu va dori să plece în străinătate”. Sentința a fost menținută și de  Tribunalul Bihor, în februarie 2023, în sentință arătându-se că acest lucru nu îl oprește pe copil să îşi „conserve şi propriile valori etnice prin păstrarea limbii maghiare în comunicarea personală cu familia paternă”.

Sentință în premieră, tatăl acuzat de „violență spirituală”

În această toamnă, când copilul ar fi trebuit să înceapă școala, tatăl a dispărut cu el. Mama s-a adresat poliției, iar oamenii legii, care s-au întâlnit în oraș cu bărbatul și fiul său, au transmis mamei că micuţul este sănătos iar tatăl îl va aduce acasă.

Pusă în situația în care fostul soț nu a adus copilul și refuza orice cale de comunicare cu ea, nerăspunzându-i nici la apelurile telefonice, femeia s-a adresat din nou instanței, cu un nou proces. Avocata ei a solicitat instituirea unui ordin de protejare a copilului, arătând că acțiunile bărbatului reprezintă „violență socială şi spirituală”, sancționate de Legea 217/2013, privind violența domestică.

Faptele au fost înțelese și pe 20 septembrie, Judecătoria i-a dat dreptate mamei, emițând o sentință în premieră în România. „Instanţa constată că față de minor s-au exercitat de către pârâtul-agresor acte de violență socială și spirituală, prin izolarea sa intenționată de mamă, prieteni şi colegi, și forțarea să vorbească și să învețe în limba maghiară”, se arată în soluționarea cauzei.

De asemenea, în același document se menționează și că, după divorț, „pârâtul dorește împiedicarea minorului de a primi educaţie în limba română, considerând că educarea acestuia ar trebui să se realizeze în limba maghiară, deşi are naţionalitate română”, mai spune documentul, care adaugă că „în nicio formă şi nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiţia şi onoarea nu pot fi considerate justificare pentru niciun tip de acte de violenţă”.

Tatăl și-a răpit copilul și s-a stabilit cu el în Ungaria

Instanţa a dispus ca, timp de trei luni, tatăl să nu se mai poată apropia de copil la mai puțin de 200 metri, de locuința acestuia şi de şcoala unde învaţă. De asemenea, îi era interzis să îi telefoneze. Suplimentar, bărbatul a fost obligat și la urmarea a cel puţin două şedinţe de consiliere psihologică privind creşterea copilului şi alienarea parentală. Această pedeaspsă suplimentară a fost motivată de  „refuzul constant şi repetat de a înapoia minorul la mamă, de a-l duce la unitatea de învăţământ şi de a-i impune anumite valori etnico-culturale”.

Situația însă nu s-a rezolvat însă cu această sentință. Practic, de la începutul anului școlar copilul se află cu tatăl, iar acum, polițiștii care au încercat să pună în aplicare ordinul judecătoresc au constatat că bărbatul s-a mutat cu fiul său în Ungaria, unde l-a înscris la o școală maghiară. Totodată, el a intentat un proces pentru a obţine custodia exclusivă a băiatului și a atacat, printr-un avocat, ordinul de protecție. Acest ultim proces se va judeca începând cu luna noiembrie, mai arată sursa citată.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre