Un veterinar din Administrația primarului Fritz pune umărul la „debarcarea” directorului Filarmonicii „Banatul”

Un veterinar din Administrația primarului Fritz pune umărul la „debarcarea” directorului Filarmonicii „Banatul”
Un veterinar timișorean și doi directori de instituții din alte orașe au decis cine nu mai poate conduce Filarmonica „Banatul” din Timișoara. Actualul director se dorește fie „debarcat” de Administrația Fritz în urma unui concurs de împrejurări cel puțin bizare și ilegale, după cum dovedește cel vizat. Există zvonuri că un anume instrumentist, membru USR îi țintește postul.

„Debarcarea” directorului Filarmonicii „Banatul” e pregătită pas cu pas. Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara a primit notă mică la evaluarea raportului final de activitate pentru ultimul mandat, desfășurat în perioada 2017 – 2021. Și, mai mult decât atât, contestația depusă, în care a argumentat, punctual, vicii de procedură și încălcări ale legislației în legătură cu evaluarea mandatului său, i-a fost respinsă, azi, 10 mai.

Din Comisia de evaluare a managementului Filarmonicii „Banatul” din făcut parte: Kovács Emőke, managerul Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare, Ioan-Dragoș Dimitriu, managerul Filarmonicii Brașov, consilierul local Răzvan Stana, președinte al Comisiei V – pentru cultură, știință, învățământ, sănătate, protecție socială, turism, ecologie, sport și culte din cadrul Consiliului Local al muncipiului Timișoara, după cum au transmis reprezentanții Primăriei Timișoara într-un comunicat.

Unicul membru timișorean al Comisiei de evaluare este de profesie medic veterinar. El și-a câștigat notorietate recent, după ce a inițiat proiectul de hotărâre locală prin care vrea să interzică hrănirea porumbeilor, câinilor și pisicilor pe domeniul public în Timișoara.

„Debarcarea” directorului Filarmonicii „Banatul”, instrumentată de Administrația primarului Fritz

Ioan Garboni a primit nota 8.70 la evaluarea mandatului. Fiind o notă sub 9, acest lucru îl împiedică să mai poată depune un nou proiect de management pentru a continua să conducă Filarmonica „Banatul” din Timisoara. El a activat exemplar pe această funcție din 2006, actualul mandat urmând să îi expire în luna august.

Nici președintele Comisiei V – pentru cultură, știință, învățământ, sănătate, protecție socială, turism, ecologie, sport și culte din cadrul Consiliului Local al muncipiului Timișoara și nici ceilalți doi membri ai Comisiei de evaluare a activității manageriale a lui Gârboni nu au ținut cont de faptul că, sub conducerea acestuia  instituția a devenit una din cele mai dinamice din România, cu spectacole pe scenele din toată țara și din străinătate.

Ioan Coriolan Gârboni s-a implicat direct în promovarea artiștilor acestei instituții și a muzicii clasice. El a organizat în premieră mondială, europeană și națională concerte în spații neconvenționale. Amintim aici evenimentele de la Pădurea Verde, de pe pista Aeroportului Timișoara, din față Catedralei Mitropolitane, pe Canalul Bega, într-un șantier, la Mănăstirea Sag, într-o unitate militară, în Penitenciar etc. El este organizator al mai multor concerte simfonice care au loc în Peștera Românești, acestea fiind unice în Europa.

Gârboni: „Am ajuns acum într-o… fundătură politizată”

„După 15 ani în care am adus Sala Capitol Filarmonicii și timișorenilor, perioadă în care am câștigat proiecte europene și am adus bani din sponsorizări, perioadă când am organizat turnee pentru promovarea Timișoarei și în care am organizat evenimente unice, am ajuns acum într-o… fundătură politizată. Sunt foarte liniștit. Mă gândesc dacă am să continui în instanță demersurile. Sunt foarte multe ilegalități și greșeli procedurale în evaluarea mea”, a declarat pentru Rețete și vedete, directorul Filarmonicii „Banatul”, Ioan Coriolan Gârboni.

În contestația depusă la rezultatul evaluării, Gârboni detaliază, punct cu punct, viciile de procedură și „scăpările” legale ale Comisiei de evaluare.

În urmă cu câțiva ani, a renovat cu ajutorul voluntarilor Grădina de Vara a Filarmonicii. Melomanii și nu numai au dobândit astfel un nou spațiu de spectacole. Tot lui Timișoara și timișorenii datorează faptul că sala Capitol, în care funcționează filarmonica a devenit a instituției.

Nu în ultimul rând, directorul Filarmonicii „Banatul” a fost inițiatorul a șapte recorduri Guinness Book în Timișoara. Două au fost realizate. În primul rând e  vorba de macheta funcțională a avionului lui Traian Vuia. Cu care a făcut o Caravana Europeană „Vuia 100 de ani”. A expus aparatul de zbor la Montesson – Paris și la Muzeul Aerului din Orly, cu ocazia centenarului Traian Vuia.

Astăzi macheta a fost donată Aeroportului Internațional Timișoara.  Și poate fi admirată în fața intrării. Al doilea record e realizarea uriașei halbe de bere din metal. Cea mai mare halbă din lume se află în fața Fabricii de Bere din oraș.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Ultimele noutăți în divorțul lui Bill Gates. Melinda și-a consultat avocații încă din 2019, iar motivul e incredibil

Recomandarile noastre