Simona Ionescu / Redactor Șef

Unde vă adăptostiți în caz de cutremur? Triunghiul vieții

Unde vă adăptostiți în caz de cutremur? Triunghiul vieții
De regulă, când este cutremur, oamenii intră în panică și tind să fugă pe scări. Nu e bine, spun specialiștii. Unde vă adăptostiți în caz de cutremur? Ce este triunghiul vieții.

Săptămâna trecută, o clădire din cartierul evreiesc, încadrată în categoria monument istoric, s-a prăbuşit din senin. Nu a fost nevoie de vreun cutremur ca să pice pentru că era o ruină, așa cum mai sunt alte câteva sute în Capitală.

Unde vă adăptostiți în caz de cutremur? Triunghiul vieții

Românii se uită la imaginile dramatice din Grecia și Turcia, unde un cutremur mare, de magnitudine 6,5 pe scara Richter (inițial, fusese catalogat la 7 pe Richter) a dărâmat clădiri și a făcut victime. Chiar și cei tineri, care nu au trăit un cutremur mare sunt speriați la gândul că oricând s-ar putea produce un seism important și la noi, în zona Vrancea. Nimeni nu poate spune când se va putea întâmpla.

Panica și fuga nu sunt o soluție, în caz de cutremur. Dimpotrivă, stăpânirea de sine și informațiile depre prevenție pot face diferența dintre viață și moarte.

Salvarea vine de peste Ocean, de la Doug Copp, specialist în dezastre naturale al Echipei Americane Internaționale de Salvare, care a lansat teoria ”triunghiul vieții”.

Acesta spune că animalele și copii mici sunt uneori în mod natural ghemuiți în poziția fetală, de aceea și noi ar trebui să facem la fel în caz de cutremur. Este un instinct de supraviețuire natural. Poți supraviețui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea,  lângă un obiect mare și voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el.

Specialiștii spun că imobilele din lemn sunt cele mai sigure clădiri în timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil și se mișcă odată cu forța cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se  prăbușește, sunt create mari goluri de supraviețuire. Clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Cărămizile vor cauza multe răni, dar mai puține trupuri zdrobite decât lespezile din beton.

Unde te adăpostești în caz de cutremur

  • Dacă ești în pat, pe timp de noapte și apare un cutremur, pur și simplu rostogolește-te jos din pat. Un vid de siguranță va exista în jurul patului.
  •   Dacă este cutremur în timp ce te uiți la televizor, întinde-te jos și ghemuiește-te în poziție fetală, lângă canapea sau un obiect mare.
  • Toți care se așază sub ușa de la o intrare când clădirea se dărâmă pot fi victime.
  • Niciodată să nu mergi la scări. Scările și restul clădirii se lovesc reciproc încontinuu, până cand are loc prăbușirea scărilor.
  • Chiar dacă imobilul nu se prăbușește, nu mergeți pe scări. Scările sunt cea mai de așteptat parte a clădirii de a fi avariată. Chiar dacă scările nu sunt prăbușite de cutremur, s-ar putea prăbuși mai târziu, când ar putea fi aglomerate cu oameni.
  • Dacă sesimul te găsește în mașină, sub nici o formă nu te adăposti în ea, dacă în jur sunt clădiri sau construcții care ar putea-o strivi! Deschide portiera și ghemuiește-te lângă vehicul!

Teoria lui Copp nu este acceptată de toți specialiștii în seismologie și în misiuni de salvare, dar este utilă pentru că el a experimentat teoria și a analizat cele mai mari cutremure din lume. Din 1985 a lucrat în fiecare mare dezastru din lume.


Amintiri cu Leo Iorga. S-a luptat cu cancerul timp de 8 ani de zile

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre