Varza este considerată regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului. A fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită calităţilor terapeutice antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare.
Varza murată, bogată în vitamine
Varza poate fi consumată atât în stare crudă ori gătită, cât şi murată, fiind unul dintre alimentele nelipsite din bucătăria românească.
Proprietăţile acestei legume se păstrează şi după intrarea ei în fermentaţie, astfel că în compoziţia verzei murate se regăsesc o parte din vitaminele şi antioxidanţii prezenţi în varza proaspătă, dar şi microelemente, săruri minerale, fermenţi şi enzime apărute datorită procesului de fermentaţie.
Varza, atât crudă, cât şi murată, este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate.
Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf.
Varza murată şi beneficiile ei uimitoare
- De-a lungul vremii, varza murată a fost un aliment nelipsit din călătoriile de lungă durată, deoarece ajuta echipajul să nu se îmbolnăvească de scorbut, o boală teribilă cauzată de o deficienţă de vitamina C. S-a constatat că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie.
- Varza este o sursă excelentă de vitamina U, care poate ajuta la vindecare ulcerului peptic. Pentru că stimulează arderea grăsimilor şi normalizează apetitul, varza şi zeama de varză murată se recomandă, crudă, şi în curele de slăbire.
- Pentru ameliorarea gastritei este recomandat să se bea zilnic zeamă de varză încalzită, înainte de mesele principale. Prima dată se consumă 100 ml, apoi doza creşte treptat, până la două pahare pe zi.
- Varza murată este şi un bun probiotic, alimentul fiind ajutat în acest sens de procesul de acid lactic, care păstrează varza murată. Câteva pahare de zeamă de varză pe zi, mai multe zile la rând, ajută la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei.
- Varza albă murată poate constitui şi un remediu excelent în tratarea alcoolismului: un pahar de zeamă de varză murată băut zilnic te scapă de această problemă.
- O cură cu zeamă de varză contribuie la vitaminizarea organismului si la întărirea sistemului imunitar.
Yari, fiul lui Al Bano și Romina Power, cântă muzică yoghină. Cine l-a împins să facă asta
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook