Simona Ionescu / Redactor Șef

Vasile Veselovski, o fabrică de șlagăre!

Vasile Veselovski, o fabrică de șlagăre!
În cadrul rubricii noastre de weekend - „Nostalgia Electrecord” ne aducem aminte de un uriaș compozitor care a creeat sute de melodii nemuritoare. Nu știm câți dintre compozitorii noștri se pot lăuda, la ora actuală, cu o creație mai unitară stilistic, mai densă ca a lui Vasile Veselovski.

„Personalitate marcantă a vieții muzicale, Veselovski a participat ca membru în jurii naționale și internaționale de concursuri de muzică ușoară: Sopot (Polonia, 1966), ”Orfeul de aur” (Bulgaria, 1968), ”Lira de aur” (Bratislava, Cehoslovacia, 1975). Totodată, a fost invitat la festivalurile de la San Remo (Italia, 1967) și ”Lira de aur” (Bratislava, 1971).

Între creațiile sale muzicale se numără cântecele ”Îmi spusese mie luna”, ”Mambo, mambo”, ”Cântă inima mea”, ”Trecut-au anii”, ”Ne cheamă ritmul să dansăm”, ”Luna la Mamaia”, ”Hăulita”, ”Strada Speranței”, ”Merit eu”, ”De-ar ști ea marea”, ”Drumul spre tine”,”Iubesc”, ”Nu”, ”Fluierând pe strada”, ”Tu”, ”Și dacă”, ”O chitară cânta”, ”Și m-am îndrăgostit de tine”.

A colaborat cu renumiți interpreți de muzică ușoară, printre care Gică Petrescu, Aurelian Andreescu, Doina Badea, Margareta Pâslaru, Marina Voica, Dan Spătaru, Angela Similea, Corina Chiriac, Adrian Daminescu.

Era iubit de majoritate colegilor…

„Vasile Veselovski avea cântecul simplu, atrăgător, molipsitor. Stia să așeze muzica lângă cuvânt în chip firesc.(…) Spunea odată: „Am fost norocos. În cariera mea am avut parte de prieteni buni- cântăreți valoroși- care m-au ajutat să scot la lumină cântece minunate”.” (Temistocle Popa)

„Dintre compozitorii noștri de muzică ușoară, Vasile Veselovski era după 1960 cel mai consistent sub aspectul melodic căci purta în fantezia sa un arsenal foarte generos care îi permitea să găsească formula plastică cea mai fericită pentru un anumit vers. De la el ne-au rămas nenumărate șlagăre dăltuite cu migală. Si cu simțul poeziei.(…)Figura lui charistmatică, ce oferea în permanență un zâmbet discret, rămâne în amintire peste decenii.” (Octavian Lazăr Cosma: Cuvânt înainte la CD- ul „Strada Speranței”)

Cu cifrele pe masă

Dintre cei peste 30 de textieri, cea mai strânsă colaborare a avut-o cu Mihai Maximilian, de care l-a legat și o deosebită prietenie. Împreună au realizat peste 200 de cântece și peste 50 de spectacole de revistă și alte spectacole muzicale. De asemenea multe texte i-au fost scrise de Constantin Cârjan și Aurel Storin. A colaborat cu peste 130 de soliști vocali români și străini, printre care: Doina Badea(21 de cântece), Aurelian Andreescu(9), Corina Chiriac(25), Gică Petrescu(16), Margareta Pâslaru(17), Horia Moculescu(7), Constantin Drăghici(4), Roxana Matei(9), Alexandru Jula(13), Aida Moga(4), Marina Voica(5), Dan Spătaru(10).

A compus muzică pentru spectacole de revistă: ”Băieții de la mansardă” (1957), ”Revista este a noastră” (1959), ”Băiatul din banca a doua” (1962), ”Revista dragostei” (1965), ”Revista în balon” (1972), ”Nevestele vesele din Boema” (1978), ”Expres Melodii” (1982), ”Boema, bucuria mea” (1985), ”Artiștii și Boema” (1987) ș.a.

Deținător al diplomei de onoare la Festivalul internațional de muzică ușoară de la Sopot (1966) și al diplomei de onoare obținută la al patrulea Festival internațional de muzică ușoară organizat de ”Bayerischer Rundfunk” (1969) a fost distins cu multe premii.

Astfel, la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia a obținut Marele Premiu în 1964, precum și numeroase premii în anii care au urmat. A primit, de asemenea, de mai multe ori Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, precum și un premiu la ediția din 1995 a Festivalului ”Crizantema de aur” de la Târgoviște.

Începând din 2013, la Pitești se desfășoară în fiecare an Festivalul Național de Muzică Ușoară „Vasile Veselovski”, un festival-concurs la care participă tineri soliști de muzică ușoară din mai multe orașe ale țări însă datorită pandemiei anul acesta festivalul a fost anulat! Vasile Veselovski s-a stins la 4 ianuarie 1998”.

(D.I. editorialist Electrecord)

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre