Vasilica Tastaman, actriţă iubită, femeie nefericită

Vasilica Tastaman, actriţă iubită, femeie nefericită
Vasilica Tastaman a fost o actriță talentată, frumoasă și înzestrată cu o inteligență superioară. A iubit viața și a trăit din plin timp de 70 de ani. A fost căsătorită cu Emeric Jenei și cu Dan Tufaru.

Ne aducem aminte cu mare plăcere de frumoasa, cocheta și vesela actriță Vasilica Tastaman. Am văzut-o în filmele “Veronica”, “Păcală”, “Nea Mărin miliardar”, ”Astă seară dansăm în familie” și încă multe altle. Talentata actriţă a jucat alături de alţi mari actori, iar publicul a adorat-o și pentru rolurile de la Comedie și Bulandra. Nu lipsea nici din emisiunile de divertisment de la Televiziunea Română.

Vasilica Tastaman, actriţă iubită, femeie nefericită

Vasilica Tastaman era o domnișoară de 16 ani când a urcat pe scenă, în orașul ei natal Brăila. A fost remarcată imediat și a avut o evoluție rapidă. Radu Beligan era profund impresionat de talentul ei. “Aș spune, fără ezitare, că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman. Nu avea nici un fel de studiu, dar ce studiu îi mai trebuia? Ea pe scenă trăia, nu spunea nimic altceva. Era o bijuterie. Eu n-am ce să povestesc despre Vasilica, ea însăși este o poveste. O mare minune pe care am întâlnit-o în viața mea“, mărturisea într-un interviu mai vechi marele actor.

Însă, viața la București nu a fost tocmai ușoară. Există o relatare veche despre acea perioadă. “Doamna Bulandra, eu vreau să plec din Capitală pentru că m-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm!”, a spus tânara actriță.

Lucia Sturdza Bulandra s-a dus la Primărie și i-a cerut personal primarului o locuință pentru Vasilica Tastaman. Primarul a refuzat. Atunci, marea Lucia Sturdza Bulandra a recurs la un gest extrem: l-a implorat cu lacrimi în ochi să o ajute cu o locuință. La distanță de câteva zile, Vasilica Tastaman se muta în noua locuință.

Vasilica Tastaman, actriță tânără în București, la brațul marelui Grigore Vasiliu Birlic

Vasilica Tastaman a fost căsătorită de două ori

Actrița a fost căsătorită cu fotbalistul şi antrenorul Emeric Jenei. Acesta a povestit la un moment dat că s-au întâlnit, s-au plăcut, iar după un an s-au căsătorit (1963). Au un fiu, Călin.

Apoi a fost căsătorită cu actorul Dan Tufaru, decedat în 2002, de care a divorţat. Când Dan Tufaru s-a îndrăgostit de Vasilica Tastaman era încă soțul Andei Călugăreanu. Era mai mic decât ea cu 11 ani.  Actorul Vladimir Găitan a povestit despre întâlnirea cu scântei dintre cei doi actori. „Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu.”

Vasilica Tataman a divorțat de Emeric Jenei, iar Dan Tufaru s-a despărțit de Anda Călugăreanu. Mariajul dintre cei doi a durat mai puțin de un deceniu și a fost unul cu probleme, actrița având câteva derapaje erotice. Dan Tufaru s-a apucat serios de băutură. Când dragostea a murit, cei doi și-au văzut de viață. Dan Tufaru s-a recăsătorit, iar Vasilica Tastaman a plecat în Suedia. A plecat împreună cu fiul său, în 1981. A jucat şi acolo, dar fără să aibă mare succes.

S-a întors după douăzeci de ani pentru că îi era dor de scenă, de colegi, după cum a povestit fiul ei. Destinul a avut alte planuri cu ea. A murit pe 30 martie 2003, în urma unei boli grave la ficat. A fost înmormântată în oraşul Oradea, acolo unde locuieşte fiul său. În Brăila natală, o stradă îi poartă numele.


A murit „nevasta lui Ilie  Moromete”. O maladie urâtă a ținut-o departe de scenă pe actriță

Coca Andronescu, celebra ”Tanța” din gara Lehliu. O actriță uitată pe nedrept