Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit „nevasta lui Ilie  Moromete”. O maladie urâtă a ținut-o departe de scenă pe actriță

A murit „nevasta lui Ilie  Moromete”. O maladie urâtă a ținut-o departe de scenă pe actriță
A jucat roluri secundare pentru care a fost premiată. A avut multe roluri de ”mamă”, dar pe ea o făceau fericită. Actrița care a fost nevasta lui Ilie Moromete a murit, departe de scenă.

Se cunosc prea puține amănunte despre viața acestei actrițe. În ultimul timp, se retrăsese din spațiul public, măcinată de o boală gravă. A încetat din viață la 71 de ani. Toți o cunosc din rolul Catrina, nevasta lui Ilie Moromete.

Luminița Gheorghiu a avut rolul „Catrina” din „Moromeții”

A murit „nevasta lui Ilie  Moromete”

Luminița Gheorghiu a încetat din viață, duminică, 4 iulie. Actrița se retrăsese din viața publică din cauza unei boli care o măcina. A câștigat Ursul de Aur la Festivalul Internațional de la Berlin în 2013, pentru filmul ”Poziția copilului”. A fost invitată specială la Festivalul de la Cannes (2006) pentru filmul ”Moartea domnului Lăzărescu”.

A jucat în zeci de filme, în roluri secundare în care a strălucit. Multe dintre acestea a fost de mamă. În 1987, a avut rolul „Catrina” din „Moromeții”.

20 mai târziu, devine cunoscută de cinefili cu rolul asistenței medicale ce-și plimbă pacientul dintr-un spital în altul. Un rol greu, din „Moartea domnului Lăzărescu”. În 2007 primește Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociației Criticilor de Film din 14 ianuarie 2007.

În 2013, actrița Luminița Gheorghiu a primit Premiul Gopo de interpretare feminină pentru rolul mamei din „Poziţia copilului“

I-au dat multe roluri secundare

Profesorii i-au dat note de 7 pentru că nu era o frumusețe, nu avea”chip corspunzător”. Dar, Luminița Gheorghiu va fi curând remarcată și apreciată de publicul de teatru pentru seriozitatea ei. Impresiona trăirile ei interioare în multe roluri ce i se distribuie. După ce a jucat la Botoșani șu Piatra Neamț, din din 1976 până în 2003 a fost actrița a Teatrului Bulandra din București.

În 1985, când actrița se pregătea pentru întâiul ei rol cinematografic pentru „Moromeții”. Rol greu, cu actori de primă mărime, Victor Rebengiuc și Gina Patrichi. Atunci, o pierde pe fiica cea mare Iuliana la numai 6 ani. Doar teatrul și filmul o mențin pe linia de plutire.

Poate de aceea a jucat atât de convingător mai multe roluri de mamă. “Iuliana o chema și avea șase ani jumătate. Am un înger acum. După Revoluție, mă uitam cum mamele își conduceau pe ultimul drum fetele de 18-20 de ani, în rochii de mireasă. Mă gândeam: Doamne, ele sunt mai lovite decât mine. Eu am luat locul întâi și la durere!”, povestea îndurerată actrița.

La doar trei luni după această tragedie, a răzbit cu un rol care a rămas cu siguranță în memoria românilor, acela al soției lui lui Ilie Moromete.

în filmul „Moartea domnului Lăzărescu“, în regia lui Cristi Puiu. Luminița Gheorghiu era asistenta de pe ambulanţă care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la altul prin Bucureşti.

Zeci de roluri în filme

Numele Luminiţei Gheorghiu este legat de noul val al cinematografiei româneşti. A devenit foarte cunoscută după rolul Catrina Moromete, apoi după apariţia în filmul „Moartea domnului Lăzărescu“, în regia lui Cristi Puiu. Ea era asistenta de pe ambulanţă care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la altul prin Bucureşti.

De altfel, Cristi Puiu a mai lucrat cu actrița, pentru pelicula „Marfa şi banii“ (2001). În 2010, la Gala Gopo a filmelor româneşti ale anului 2009, Luminiţa Gheorghiu a primit premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin pentru personajul Ana din filmul „Francesca“. În 2013, a primit Premiul Gopo de interpretare feminină pentru rolul mamei din „Poziţia copilului“.

Luminița Gheorghiu, familia

Luminiţa Gheorghiu a fost căsătorită cu un medic stomatolog, împreună cu care a avut două fete: Maria, care are 28 de ani şi Alexandra, de 26 ani. Fiica cea mare a ales să studieze şi să profeseze medicina şi designul vestimentar. Fata cea mică a ales domeniul regiei de film şi şi-a propus să îşi distribuie mama în prima sa producţie. Ceea ce s-a și întâmplat, în proiectul de absolvire al fiicei.


Artistul Ilie Micolov și-a cântat singur ”La mulți ani!”. A murit abandonat, sărac și bolnav

Coca Andronescu, celebra ”Tanța” din gara Lehliu. O actriță uitată pe nedrept

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre