Vasilica Tastaman este una dintre actriţele mari pe care le-a avut ţara noastră. figurile reprezentative ale scenei teatrului și filmuluiromânesc. Este drept că ea juca alături de actori uriași.

Mulţi români o revăd și astăzi, cu mare plăcere, în filmele “Veronica”, “Păcală” şi “Nea Mărin miliardar”, în care talentata actriţă a jucat alături de alţi mari actori.

Vasilica Tastaman. Actriţă iubită şi admirată, fără studii de actorie

A iubit scena și camerele de filmare, dar și viața. Vasilica Tastaman și-a descoperit dragostea pentru teatru și, totodată, menirea, la 16 ani, în orașul Brăila. Atunci a debutat pe scena teatrului din orașul natal. Talentul ei nu a rămas neremarcat, astfel încât s-a bucurat de o evoluție rapidă. Și asta fără ca măcar să aibă studii de artă teatrală.

Marele actor Radu Beligan se declara profund impresionat de Vasilica Tastaman. “Aș spune, fără ezitare, că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman. Nu avea nici un fel de studiu, dar ce studiu îi mai trebuia? Ea pe scenă trăia, nu spunea nimic altceva. Era o bijuterie. Eu n-am ce să povestesc despre Vasilica, ea însăși este o poveste. O mare minune pe care am întâlnit-o în viața mea“, mărturisea într-un interviu mai vechi marele actor.

Vasilica Tastaman. ”M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat”

Când a ajuns în Bucureşti, Vasilica Tastaman nu avea unde locui. “Doamna Bulandra, eu vreau să plec din Capitală pentru că m-am sătura să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm!“.

Lucia Sturdza Bulandra a luat rezolvarea problemei pe umerii ei, s-a înființat la Primărie și i-a cerut personal primarului o locuință pentru Vasilica Tastaman. Refuzul primarului a determinat-o pe marea Lucia Sturdza Bulandra să recurgă la un gest extrem: s-a aruncat în genunchi și l-a implorat cu lacrimi în ochi să o ajute cu o locuință. La distanță de doar câteva zile, Vasilica Tastaman se muta în locuința obținută cu ajutorul directoarei.

Vasilica Tastaman. Primul film, la 25 de ani

Tânără, frumoasă, cu o voce inconfundabilă, Vasilica Tastaman a ajuns să joace pe scenele teatrelor Giulești și Bulandra, iar la 25 de ani debuta în film, în celebra peliculă “De-ale carnavalului” (1958). Urmează o lungă listă de filme în care a avut roluri, uneori si în două filme pe an. Ne amintim cu nostalgie la ”Brigada Diversă în aletă”, ”Veronica”, ”Astă seară dansăm în familie”, ”Păcală”, ”Nea Marin miliardar”.

Vasilica Tastaman. Căsătorită de două ori

Actrița Vasilica Tastaman a fost căsătorită cu fotbalistul şi antrenorul Emmerich Jenei. Au un fiu, Călin. Apoi a fost căsătorită cu actorul Dan Tufaru, decedat în 2002, de care a divorţat.

Atunci când Dan Tufaru s-a îndrăgostit de Vasilica Tastaman, acesta era încă soțul Andei Călugăreanu. Actorul Vladimir Găitan a dezvăluit povestea fulgerătoare de iubire dintre Vasilica Tastaman și Dan Tufaru, care era mai mic decât ea cu 11 ani. „Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu.”

Vasilica Tataman a divorțat de Emeric Jenei, iar Dan Tufaru s-a despărțit de Anda Călugăreanu. Mariajul dintre cei doi a durat mai puțin de un deceniu și a fost unul cu năbădăi, actrița având câteva derapaje erotice, iar Dan Tufaru apucându-se serios de băutură.

A plecat în Suedia, împreună cu fiul său, în 1981 şi s-a întors după douăzeci de ani. A jucat şi acolo, dar fără succesul din ţară. Îşi dorea să revină în spectacolele de la Teatrul de Comedie, chiar repeta pentru piesa ,”Audiţia”, dar destinul a avut alte planuri cu ea: a murit pe 30 martie 2003, în urma unei boli grave la ficat. A fost înmormântată în oraşul Oradea, acolo unde locuieşte fiul său. În Brăila natală, o stradă îi poartă numele.


Teo Trandafir  face show cu Cristi Brancu. Face ”TEOria chibritului”

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp