Simona Ionescu / Redactor Șef

Vedeta creatorilor de pantofi este un român. A înregistrat un record mondial la Campionatul de Construcție a Pantofului de la Londra

Vedeta creatorilor de pantofi este un român. A înregistrat un record mondial la Campionatul de Construcție a Pantofului de la Londra
În premieră mondială, România a ajuns pe podium la Campionatul Mondial de Construcția Pantofului, un concurs de nișă care poate fi asemuit cu Jocurile Olimpice, și la care participă cei mai mari și talentați artiști creatori din întreaga lume.

World Championships of Shoemaking 2023 a avut loc zilele trecute la Londra.  Iar bănățeanul Victor Vulpe este vicecampionul mondial. Alături de el, pe podium, au urcat un artist pantofar din Franța și altul din Germania.

Bănățeanul Victor Vulpe a urcat pe podium la World Championships of Shoemaking 2023

În vârstă de 49 de ani, Victor Vulpe nu este nici pe departe ceea ce v-ați gândi când spuneți „pantofar”.  Nu, el nu repară pantofi, nu pune flecuri la tocuri. El este un artist care creează ceea ce numim pantofi „bespoke”. Lucrează doar manual, de la zero. De la prima linie a primei schițe pe hârtie. Licențiat în pedagogia artei, Victor Vulpe a ajuns să lucreze cu piele de la 25 de ani, iar de vreo 20 de ani creează exclusiv încălțăminte de lux.

Experiment: pantofii care „merg” și stângul în dreptul

Prima pereche de pantofi pe care a realizat-o Victor Vulpe a fost o una care se putea încălța și invers, stângul în dreptul, dreptul în stângul, fiind, în orice variantă, perfect comozi. „Prima pereche a fost doar pentru mine, un experiment ciudat. A fost direct o nebunie să fac pantofi care se pot încălța și cu stângul în dreptul. Acum îi consider un rateu. Dar au deschis cărări”, ne-a povestit artistul.

Victor Vulpe prezintă perechea sa de Black Balmoral boot care a câștigat medalia de argint la Campionat

Păstrează perechea și nu a mai replicat-o pentru nimeni. În schimb a avansat și a ajuns să încalțe, cu pantofi de lux, personalități și clienți celebri: de la artiști plastici cu cotă internațională, la oameni de afaceri milionari, manageri expați sau oameni pasionați.

O pereche de pantofi de lux se naște în jumătate de an

Un pantof de lux e ceva special. În primul rând, e făcut 100% manual, de artist. Clientul își imaginează ceva, apoi apelează artistul. Acesta începe să schițeze, iar după ce se ajunge la imaginea care corespunde viziunii clientului, începe etapa următoare. Ați crede că începe confecționarea pantofului, dar nu, nu e așa. Înainte de pantof trebuie făcut un calapod pe măsurile clientului.  Abia după acesta se construiește piesa propriu-zisă. O pereche de pantofi de lux se naște cam în jumătate de an.

Tema concursului, Black Balmoral boot, a fost dată cu câteva luni înainte

„Mai întâi se discută, detaliat. Apoi se desenează. Clientul merge la probe ca la croitor, de minimum trei ori pe durata procesului. Prima dată pentru măsuri, apoi pentru a verifica cât de bine e făcut calapodul, apoi la proba finală. Fiecare detaliu e stabilit cu clientul, iar asta înseamnă un calapod – adică un model – o altă pereche de pantofi. Niciun alt client nu va putea încălța respectiva pereche. Nu o să i se potrivească, în mod sigur. Ea e făcută pentru o unică persoană. E ca la Cenușăreasa”, explică Victor Vulpe.

Victor Vulpe a pus România pe harta creatorilor de pantofi de lux

În 2019, Victor Vulpe a participat pentru prima dată la celebra competiție internațională care adună cei mai mari creatori de pantofi de lux din lume. Nu a ajuns pe podium, dar a pus România pe harta creativilor din domeniu.

Cu perechea câștigătoare a medaliei de argint, Victor Vulpe a doborât și recordul mondial de cusături pe talpa unui pantof

World Championships of Shoemaking e o competiție strânsă și foarte interesantă. Cu câteva luni înainte se anunță tema. Adică ce fel de pantof trebuie creat. Tema din acest an s-a numit: Black Balmoral boot. Creatorii confecționează și trimit în concurs un singur pantof, stângul, nu o pereche. Creația lui Victor Vulpe nu doar că a ajuns pe podium, dar a doborât și recordul mondial pentru densitatea cusăturii ce prinde talpa: 30 de pasi pe inch. Recordul inițial era 25.

Așa arată unul dintre cei mai frumoși pantofi din lume, creația lui Victor Vulpe

„Mă așteptam să fie greu de „citit” gheata, de aceea am încercat să creez un ansamblu irezistibil în primul rând”, a declarat Victor Vulpe.  Medalia de argint pe care românul a obținut-o se completează cu un premiu în bani în valoare de 2.000 de lire sterline și un tur în jurul lumii pentru gheata sa, timp de un an, care va ajunge, spre a fi admirată, în cele mai mari capitale,  pe toate continentele.

Sursa foto: Victor Vulpe

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre