În ultimii doi ani, cei care au rate la bănci au trăit momente neplăcute din cauza creșterii dobânzilor de o zi la alta.
La un credit de 100.000 de euro, de exemplu, se plătește cu 1500 lei mai mult în acest an față de aceeași perioadă a anului trecut. Nivelul inflației a atins în acest moment valoarea de 11,2%, din acest motiv BNR majorând dobânda cheia de opt ori anul trecut.
Cât era dobânda anul trecut și cât este acum
La începutul anului trecut, dobânda cheie era de 2% și a ajuns în ultima lună a anului la 6,75%. Potrivit informațiilor oferite de guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, ultima majorare de la începutul acestui an a adus dobânda de referință la nivelul de 7% ce pare să fie finalul creșterii.
„Încep să cred că 7% dobânda de politică monetară este limita”, a spus Isărescu într-o conferința trimestrială cu privire la evoluția inflației.
Ce se va întâmpla de la toamnă
Chiar dacă suntem într-o situație deloc plăcută, se pare că lucrurile se vor schimba de la toamnă, când se așteaptă ca ratele să intre pe o pantă descendentă. Pentru un credit de 100.000 de euro, dobânda anuală este de 8,48%, suma marjei fixe de 2,5% și a IRCC-ului de 5,98%, astfel că românii plătesc o rată lunară de 3.837 lei. În urma calculelor, rata va putea să scadă din septembrie cu 16 lei, o sumă care la prima vedere pare foarte mică, dar marchează începutul de scădere a ratelor la credite.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook