Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste îngrozitoare pentru bugetari. Schimbări drastice la voucherele de vacanță

Veste îngrozitoare pentru bugetari. Schimbări drastice la voucherele de vacanță
Dacă nu vor îndeplini condițiile prevăzute de lege, mii de bugetari ar putea da înapoi banii primiți pentru voucherele de vacanță. Ce categorie va fi afectată.

Bucuria primirii voucherelor de vacanță se transformă pentru unii bugetari în lacrimi de supărare și neputință.

Au început să fie distribuite voucherele pentru voucherele de vacanță, dar în același timp au apărut și schimbări drastice pentru o parte din bugetari. Potrivit legii, voucherele de vacanță se acordă pentru anul în curs, perioada ianuarie-decembrie.

În cazul în care cineva cheltuie aceste vouchere, este concediat în timpul anului sau pleacă de la locul de muncă, va fi obligat printr-un ordin de ministru să restituie suma cheltuită din valoarea totală a voucherelor. De acest lucru se vor lovi, de exemplu, profesorii suplinitori sau cei universitari, care au contracte pe perioadă determinată. Banii se vor restitui în termen de 60 de zile.

„Beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic”

”Art. 8. – (1) La primirea voucherelor de vacanţă, personalul beneficiar semnează o declaraţie pe propria răspundere privind restituirea voucherelor de vacanţă rămase neutilizate la data încheierii perioadei de valabilitate a acestora şi/sau a sumelor necuvenite la data încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu.

(2) La sfârşitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanţă sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unităţii emitente.

„Va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanţă necuvenite utilizate”

(3) În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanţă alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauză de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanţă necuvenite utilizate, în termen de 60 de zile de la producerea cauzei care determină restituirea.”, arată Ordinul de ministru.

Cine va primi bani mai puțini

De asemenea, există și angajați din educație care nu vor primi 1450 lei, cât este valoarea clasică a voucherelor, ci mai puțin. Din această categorie fac parte persoanele care sunt plătite cu ora. De asemenea, vor primi bani mai puțini și angajații part-time.

„(2) În cazul personalului transferat sau detaşat din unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1 se acordă vouchere de vacanţă cu condiţia prezentării de către salariat a unei adeverinţe din care să rezulte că angajatorul de la care s-a transferat/detaşat nu i-a acordat voucherele de vacanţă pentru anul în curs până la data realizării transferului/detaşării.

În situaţia în care depunerea adeverinţei nu este posibilă, salariatul depune la unitate/instituţie o declaraţie pe propria răspundere din care rezultă că nu a beneficiat de vouchere de vacanţă aferente anului în curs la unitatea/instituţia de la care s-a transferat/detaşat”, spune legea. Profesorii și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță în fiecare an, până în 2026.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre