Simona Ionescu / Redactor Șef

În Anglia s-a născut primul copil cu trei părinți. E țara în care a fost inventată această tehnică revoluționară

În Anglia s-a născut primul copil cu trei părinți. E țara în care a fost inventată această tehnică revoluționară
A venit pe lume primul copil cu trei părinți din Marea Britanie. Acest lucru s-a putut întâmplat cu ajutorul unei proceduri inovatoare de fertilizare in vitro.

Tehnica, numită tratament de donare mitocondrială (MDT), protejează copiii de un grup de afecțiuni mitocondriale, inclusiv distrofia musculară, care poate provoca creștere slabă, slăbiciune musculară, dificultăți de învățare și moarte prematură.

Noua tehnică, o formă modificată de fertilizare in vitro

Aceste boli sunt moștenite prin defecte în mitocondriile mamei, considate micuțe „săli de mașini” care alimentează celulele. Procedura MDT permite femeilor să schimbe mitocondriile lor bolnave cu mitocondrii sănătoase prelevate din ovulul unei a doua femei. Așa a venit pe lume primul copil cu trei părinți, din Marea Britanie, potrivit The Guardian, care a primit răspuns de la autoritatea britanică de reglementare în domeniul fertilității, Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA).

Cea de-a doua mamă contribuie cu 0,1% din ADN

Bebelușii vor avea două mame, dar cea de-a doua nu are nici o legătură genetică reală cu copilul, contribuind doar cu 0,1% din ADN-ul său. Desigur, părerile sunt pro și contra, dar susținătorii cred că donarea mitocondrială este o salvare pentru până la 3.000 de femei aflate în pericol de a transmite boli potențial mortale.

Marea Britanie, prima țară din lume care a legalizat sub licență bebelușii cu trei părinți

„Primul copil născut printr-o nouă tehnică este întotdeauna o veste importantă, dar o reacție prudentă este deosebit de potrivită în acest caz. Deocamdată, HFEA acordă permisiunea de a folosi donarea mitocondrială doar de la caz la caz.

Dr. John Zhang într-un spital mexican cu primul copil cu trei părinți confirmat din lume, născut în 2016

Acest lucru este rezonabil, deoarece această tehnologie este încă la început și trebuie monitorizată îndeaproape și cu atenție”, a mărturisit Sarah Norcross, director al Progress Educational Trust (PET), o organizație caritabilă care militează pentru a ajuta persoanele afectate de afecțiuni genetice și infertilitate.

Marea Britanie a devenit în 2015 prima țară din lume care a legalizat sub licență bebelușii cu trei părinți. Clinica Newcastle Fertility Centre at Life a primit apoi undă verde pentru a efectua procedura de către HFEA în 2017. Iar acum s-a născut și primul copil prin această metodă. Copii cu trei părinți, folosind metode ușor diferite, s-au născut în Mexic și Ucraina.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre