Viața neștiută a actriței Maria Buză. De ce o făcea lumea „plângăcioasă”

Viața neștiută a actriței Maria Buză. De ce o făcea lumea „plângăcioasă”
Actrița Maria Buză a fost invitata Irinei Păcurariu în ediția „Reţeaua de Idoli” de luni, 6 iunie, de la ora 20:00. Superbul interviu va fi difuzat în reluare vineri, 10 iunie, de la ora 22:00, la TVR 2.

Artist complex, despre Maria Buză se poate spune că este omul-spectacol. O putem vedea în teatru sau film, în diverse show-uri de televiziune, dar și la restaurant unde cântă alături de Taraful George Pătrașcu, soțul ei și unde îmbină umorul cu interpretarea muzicală.

„În cazul în care aveți curiozitatea de a căuta un interviu cu Maria Buză, va fi aproape imposibil să găsiți ceva care să-i spună cu adevărat povestea. Când am întrebat-o de ce, mi-a spus că n-a dat interviuri pentru că nu i-a cerut nimeni. Acum, după prezența ei la Rețeaua de Idoli, nici nu prea mai contează misterul în care era protejată de nevoie. Iubita și talentata Maria Buză își pune sufletul pe masă în una dintre cele mai sincere și mai emoționante întâlniri la care puteam spera”, mărturisește Irina Păcurariu despre invitata din ultima ediție a acestui sezon „Rețeaua de Idoli”.

Actrița Maria Buză a avut o copilărie grea

Când povestește despre copilăria ei, actrița are cum puterea să fie ironică și să spună că au alintat-o foarte mult părinții. În realitate, fiecare început de săptămână era o dramă teribilă. „Lunea mă duceau la săptămânal și mă mai luau vinerea. Era o tragedie în sufletul meu, vă dați seama, lunea când mergeam acolo.

Lumea spune de multe ori despre mine că sunt prea emotivă, plângăcioasă. Dar cred că perioada aceea din copilăria mea într-un fel își spune cuvântul. Atunci, când starea mea afectivă se duce în amintirea aceea, simt că mă prăbușesc”, rememorează artista. Ea își amintește că nu era singură în această situație. Mulți copii mergeau la școala cu internat: „era un autocar plin de copilași”.

În adolescență, Maria s-a apropiat de artele scenice

Artistei i-a plăcut să se exprime prin muzică și dans încă din adolescență și chiar își dorea să ajungă balerina. Părinții i însă nu au avut posibilități materiale, așa că tot ce a fost posibil a fost ca tânăra să urmeze Școala populară de artă, unde a studiat baletul doi ani și apoi dansuri populare.

„În orice loc și în orice postură mă aflu mă simt bine și încerc să merit locul unde sunt invitată, unde cineva își dorește să fiu. Dacă cineva alege ca într-o seară să vină cu un bilet cumpărat, ori la teatru, ori la restaurant, pentru mine înseamnă un gest suprem. Una este să stai acasă în confortul tău, pe canapea și să urmărești, să te duci unde vrei cu telecomanda, dar faptul că ieși din casă și te duci la un spectacol, să vezi un artist pe care îl apreciezi mi se pare gestul suprem al unui spectator”, spune Maria Buză.

O prietenă a făcut-o pe Maria Buză actriță. A profitat de spontaneitatea ei

Către teatru, s-a îndreptat îndrumată de prietena ei, Lia Bugnar, care la momentul respectiv era deja studentă. După absolvirea „Academiei de Teatru și Film”, promoția 1997, clasa prof. Gelu Colceag și Radu Gabriel, Maria Buză este angajată la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București și a debutat cu rolul Smărăndiței în piesa „O batistă în Dunăre”, de D. R. Popescu, în regia lui Ion Cojar.

Spontană și imprevizibilă, așa este Maria Buză. Ea și povestește un episod emblematic: „Mă duc la Administrație, ca să radiez o mașină. Funcționara mă întreabă: Doamna Maria Buză? Nu pot să cred, cât mă bucur să vă văd. Știți ce frumoasă zi mi-ați făcut odată, când stăteam în ploaie, așteptând tramvaiul?”. „Nu știu, amintiți-mi!”. „Stăteam așa pe refugiu și dumneavoastră ați trecut pe lângă mine. Și, văzându-mă așa plouată și tristă, v-ați oprit lângă mine și mi-ați cântat „Ploaia și noi”.