Simona Ionescu / Redactor Șef

Vin minerii! S-a anunțat un protest cu 500 de ortaci

Vin minerii! S-a anunțat un protest cu 500 de ortaci
Mineriadele din anii 90 au rămas încă întipărite în mintea românilor, iar o venire a ortacilor în București nu ar fi un moment deloc plăcut.

Sindicaliștii Complexului Energetic Oltenia nu dau vești prea bune bucureștenilor. E posibil ca minerii să le facă o vizită bucureștenilor.

Vin minerii! S-a anunțat un protest cu 500 de ortaci

Sindicaliștii de la Complexul Energetic Oltenia au transmis cu câteva zile în urmă că vor veni din nou în București. Într-o primă fază se vor deplasa 500 de suflete. „Vom face în prima fază pichetarea cu 500 de salariați la sediul Guvernului”, au transmis aceștia, citați de Antena 3. Desigur, există și motive clare pentru care s-a luat această decizie.

Care este cea mai mare durere a minerilor

„Am ajuns la concluzia de a trimite o solicitare primului ministru pentru o întâlnire cu dumnealui în vederea instituirii stării de urgență în Sistemul Energetic Național, având la bază mai multe probleme. Prima și cea mai importantă este aceea legată de renegocierea planului de restructurare și modificarea ordonanței privind decarbonarea”, au mai spus sindicaliștii.

În România au avut loc șase mineriade

În perioada cuprinsă între 1990-1999, românii s-au confruntat cu șase mineriade. Cea mai dură mineriadă a fost cea din 1990k când minerii au făcut raiduri și percheziții dure, vizate fiind partidele politice dar și simpatizanții acestora. Tot în 1990 minerii au alungat și protestatarii din Piața Universității, iar după doar un an ortacii din Valea Jiului au ocupat Piața Victoriei.

A fost un moment greu, care a degenerat într-un adevărat conflict, iar Miron Cosma a amenințat că se va transforma într-un conflict civil. Tot atunci, și-a dat demisia și Petre Roman. Alte două mineriade au avut loc în anul 1999, marcate de evenimente importante cunoscute ca  „Bătălia de la Costești”, „Pacea de la Cozia” sau „Bătălia de la Stoenești”.

Din nefericire, dintr-un număr de 90.000 de mineri câți lucrau în anul 1977 în Valea Jiului au rămas acum doar 4000 de suflete. Cât privește grevele acestora, minerii au o tradiție de peste 100 de ani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre