Simona Ionescu / Redactor Șef

Visele pot prezice de fapt lucruri care nu s-au întâmplat încă? Psihologii explică totul!

Visele pot prezice de fapt lucruri care nu s-au întâmplat încă? Psihologii explică totul!
Visele pot oferi o mulțime de informații despre starea ta mentală actuală, griji și speranțe pentru viitor. Dar pot prezice de fapt lucruri care nu s-au întâmplat încă?

Visele precognitive, în termeni de specialitate, sunt orice vise care vă oferă informații despre viitor, pe care altfel nu le-ați avea.

De exemplu, să spunem că visezi la fratele tău după ce nu ai mai auzit de el de luni de zile. A doua zi, el îți dă un telefon. Sau, poate, te trezești dintr-un vis cu niște emoții neplăcute, cum ar fi teroarea sau dezamăgirea. Acest lucru nu pare semnificativ până când ceva nu te înspăimântă sau te dezamăgește la scurt timp după aceea. Nu îți poți aminti niciun detaliu specific, dar ai exact aceleași sentimente.

Care sunt explicațiile științifice potențiale pentru aceste vise 

În timp ce cercetările științifice nu au găsit dovezi care să susțină ideea viselor profetice, oamenii raportează în mod obișnuit că visează despre evenimente sau circumstanțe care s-au întâmplat ulterior. S-ar putea să fi auzit de câteva exemple celebre, menționate mai jos.

Alunecarea de teren din Țara Galilor

Aproape 150 de copii și adulți au fost uciși în an 1966, când deșeurile dintr-o mină de cărbune au îngropat o școală din Țara Galilor.

Atunci când psihiatrul John Barker a vizitat orașul și a vorbit cu mai mulți locuitori, și-a dat seama că mulți dintre ei au experimentat un tip de presimțire despre dezastrul respectiv.

Chiar și unii dintre copiii care și-au pierdut viața, au menționat anterior vise și presimțiri despre moarte, înainte de alunecarea de teren.

Barker a făcut reclamă într-un ziar londonez, în care a cerut tuturor oamenilor care au avut o presimțire înainte de alunecarea de teren să trimită un mesaj. El a primit peste 60 de răspunsuri, dintre care aproximativ jumătate au menționat un vis al dezastrului.

Moartea lui Lincoln

Cu aproximativ 2 săptămâni înainte de asasinarea sa, președintele Abraham Lincoln a descris un vis al soției sale și al câtorva dintre prietenii săi.

A visat că mergea prin Casa Albă până când a dat peste propriul său cadavru, păzit și întins în Camera de Est, exact unde s-a odihnit sicriul după moartea sa.

Carl Jung

Jung, unul dintre fondatorii cheie ai psihoterapiei moderne, a raportat, de asemenea, mai multe vise și experiențe precognitive.

Unul dintre visele sale a apărut pentru a-l avertiza asupra morții mamei sale. De asemenea, el a descris o serie de trei vise la începutul anului 1914 care implicau o Europă „întunecată” în strânsoarea unei catastrofe. Mulți oameni au legat ulterior aceste vise de începutul primului război mondial.

Cât de comune sunt aceste experiențe?

Unele cercetări sugerează că până la o treime dintre oameni raportează un anumit tip de experiență precognitivă, adesea sub forma unui vis care părea să se împlinească.

Potrivit Psychology Today, anchetele informale au sugerat că aproximativ jumătate din populație a avut un fel de vis profetic.

Rezultatele sondajelor pot deveni uneori distorsionate, în funcție de cine este implicat. Persoanele cu o credință mai puternică în experiențele psihice, inclusiv în visarea precognitivă, tind să aibă o probabilitate mai mare de a interpreta visele ca precognitive. Pe de altă parte, persoanele care nu cred în experiențele psihice probabil că nici nu vor lua în considerare posibilitatea ca visele lor să prezică viitorul.

În concluzie, până când experții nu efectuează cercetări mai ample asupra viselor precognitive, nu există nicio modalitate de a determina cât de des apar sau chiar dacă apar cu adevărat.

Alergia la frig. Când apare și cum se tratează

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre