Yves Montand și marile lui iubiri pentru femei celebre: Edith Piaf, Marlyn Monroe, Simone Signoret

Yves Montand și marile lui iubiri pentru femei celebre: Edith Piaf, Marlyn Monroe, Simone Signoret
Puțini știu că marele actor, cântăreț și dansator Yves Montand a fost mai întâi frizer și șofer. Era sărac și avea idei marxiste. Însă, a devenit regele music hall-ului anilor ’50 și s-a iubit cu femei celebre.

Yves Montand a jucat în filme de succes în anii 50, alături de mari actori, ca de exemplu Alain Delon. Însă, a fost și mai mult apreciat pentru celebrele chansonete romantice franțuzești. Era chemat să cânte pe marile scene ale Europei, inclusiv în România. Cine nu a ascultat ”Sous Le Ciel De Paris”, ”Les feuilles mortes” sau ”A Paris”?

Yves Montand a fost mai întâi frizer și șofer

Yves Montand s-a născut acum 100 de ani așa că cei mai tineri nu au avut ocazia să afle povestea extraordinară a acestei vedete cu care Franța se mândrește. A fost regele music hall-ului anilor ’50 ai secolului trecut.

Yves Montand, pe numele său real Ivo Livi, s-a născut în Italia, într-o familie de muncitori și militanți adepţi ai unor idei de factură marxistă. Avea 2 ani când familia sa emigrează în Franța pentru a scăpa din Italia lui Mussolini. Au obţinut cetaţenie franceză, noua lor locuinţă aflându-se într-un cartier modest din Marsilia.

Încă din copilărie, Ivo era atras de cinema, de comediile muzicale americane, iar modelul său era Fred Astaire. Mai avea drum lung până acolo. La 11 ani, lucra într-o fabrică, apoi a devenit ucenic într-un salon de coafură. La 17 ani lucra ca șofer pentru un cabaret din Marsilia.

Aici va începe să cânte şi să-i imite pe celebrii Charles Trenet, Maurice Chevalier sau Fernandel. A cântat „Dans les plaines du Far West”, sub numele de scenă Yves Montand, iar pubicul l-a aplaudat frenetic. Șarmul său îi va asigura un succes de public imediat.

Yves Montand, idilă cu Edith Piaf

Se va afla apoi pe scena de la vestitul Odéon, rampă de lansare a unor mari cântăreți. Succesele nu au întârziat să apară, fiind solicitat să apară în locuri şi săli de legendă, la ABC, Bobino, Folies-Belleville și la celebrul Moulin Rouge. Așa o cunoaște deja consacrata Édith Piaf.

Se spune că între cei doi se va înfiripa o dragoste la prima vedere, iar şansonetista franceză îl va iniția în tainele acestei meserii atât de complicate. Yves Montand va debuta şi în lumea filmului, alături de Édith Piaf, în pelicula „Étoile sans lumière”. A fost un remarcabil succes care îl va propulsa în topul artiștilor francezi ai epocii.

Au urmat turnee de succes alături de Édith Piaf, până în anul 1946, când cei doi se vor despărţi.

Yves Montand va debuta şi în lumea filmului, alături de Édith Piaf
Yves Montand și Simone Signoret s-au căsătorit în 1951 și devin cuplul cel mai mediatizat din lumea spectacolului francez.

Căsnicia cu Simone Signoret

Un an mai târziu îi va cunoaşte pe poetul Jacques Prévert și pe actrița Simone Signoret. Întâlnirea cu frumoasa actriță va genera între cei doi o atracţie extraordinară. Ea își va părăsi soțul și se va muta cu fetița sa din prima căsnicie și cu Yves, la Paris. La 22 decembrie 1951, cei doi se căsătoresc și devin cuplul cel mai mediatizat din lumea spectacolului francez.

A urmat filmul „Salariul groazei”, care va primi Marele Premiu la Cannes, în 1953. Un an mai târziu, cei doi vor investi într-o proprietate în Autheuil-Authouillet din Normandia. Aici va fi un loc de întâlnire a multor artiști și intelectuali din acele vremuri.

În anul 1959, Montand și-a desăvârşit statutul de vedetă internațională după un turneu întreprins în SUA. Acolo unde i-a cunoscut pe scriitorul Arthur Miller și pe soția acestuia, Marilyn Monroe, apoi a cântat în Canada și în Japonia. Un an mai târziu, în perioada unui nou turneu peste ocean, va realiza, la Hollywood, filmul „Let’s Make Love”, de George Cukor, cu Marilyn Monroe. Începe o idilă care, desigur, nu i-a picat prea bine soţiei sale. A fost, însă, o relație pasageră și Yves se întoarce la Simone.

Va reveni în SUA în 1961 la Golden Théâtre de pe Broadway, apoi realizează turnee în Japonia și Anglia, devenind cel mai cunoscut artist de music-hall al planetei. Începând cu anul 1964, Montand se va concentra pe apariţiile în film.

În septembrie 1985, Simone Signoret va muri la doar 64 de ani. Se încheiase astfel o căsnicie veche de decenii, chiar dacă actrița a fost adesea înşelată. Yves a suferit însă enorm după pierderea ei, iar presa franceză a consemnat asta o lungă perioadă.

Yves Montand avea idei marxiste

Yves Montand a fost molipsit de ideologia de stânga de la tatăl său și așa a rămas toată viața. Ba, s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Nikita Hruşciov cu care a avut o discuție ce a durat patru ore. Era în 1956, după ce tancurile rusești au intrat în Budapesta.

Va rămâne deziluzionat de ceea ce înseamnă aplicarea în practică a comunismului în ţările est-europene. În anul 1957, el va întreprinde un turneu în toate țările Europei de Est, inclusiv în România. Yves Montand va sosi în ţara noastră la 20 februarie 1957, şi a susţinut două recitaluri la Sala Sporturilor Floreasca. Era o clădire cu 3.000 de locuri, construită în anii 1949-1950, cea mai încăpătoare din Bucureşti la vremea respectivă. Vedeta a făcut și o vizită de lucru la Fabrica de confecții „Gheorghe Gheorghiu-Dej”, unde s-a întreținut cu angajații și a susținut un mic recital în sala de festivități.

La București, el a trecut pragul celebrului local „Mon Jardin”, împreună cu orchestra sa. Instrumentiştii au fost încântaţi de calitatea formaţiei localului, din care făceau parte Sergiu Malagamba şi Johnny Răducanu. S-au alăturat şi au cântat împreună cu colegii lor români până la 2 dimineața. Sursa: britannica.com