Simona Ionescu / Redactor Șef

Zacusca se poate consuma doar în anumite zile din Postul Paștelui. Mulți nu și-au dat seama care e motivul

Zacusca se poate consuma doar în anumite zile din Postul Paștelui. Mulți nu și-au dat seama care e motivul
O porție de zacuscă ne face întotdeauna ziua mai frumoasă. Sunt însă puține persoane care știu că, deși nu conține carne, zacusca nu trebuie consumată în orice zi a Postului Paștelui.

E un deliciu pentru orice român, dar minunata zacuscă conține un ingredient care nu se mănâncă în Postul Paștelui, decât în zilele în care e dezlegare.

În Postul Paștelui, cel mai aspru post al bisericii, care amintește de Patimile și Răstignirea lui Iisus, credincioșii nu trebuie că consume zacuscă decât în zilele în care este dezlegare la ulei, adică doar în zilele de sâmbătă și duminică. Tot atunci este dezlegare și la vin, după Sfânta Liturghie.

De asemenea, se poate mânca și de sărbătorile trecute în calendar cu semnele de „cruce roșie” sau „cruce neagră”, doar dacă acestea nu cad în prima sau ultima săptămână a Postului Mare, care sunt considerate săptămâni de ajunare și post aspru. Dezlegare la vin se mai face și în joia din a cincea săptămână a postului, daar și în Joia Mare, când a avut loc Cina cea de Taină.

Când aveți voie să consumați pește

În cele șase săptămâni de post, se va mânca pește doar de două ori. E vorba de data de 25 martie, atunci când se cinstește Buna Vestire, dar și de Florii, când este prăznuită Intrarea Domnului în Ierusalim. În toată perioada postului, în primele cinci zile din săptămână se va consuma mâncare uscată o dată pe zi, seara.

Ce persoane nu trebuie să țină post

În perioada Postului Paștelui, nu vor trebui să țină post copiii cu vârste mai mici de șapte ani. De asemenea, nu vor ține post copiii cu vârste între 7-12 ani care au afecțiuni medicale, dar și persoanele adulte care au probleme cu sănătatea. Sunt scutite de la post și femeile însărcinate, dar și cele care alăptează. Toți credincioșii trebuie să meargă la biserică să se spovedească și să se împărtășească, să fie mai buni cu cei din jur și să facă acte de milostenie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre