Zelensky, cel mai dur mesaj de până acum. A menționat și Capitala României, lângă cele mai înfiorătoare imagini din razboi

Zelensky, cel mai dur mesaj de până acum. A menționat și Capitala României, lângă cele mai înfiorătoare imagini din razboi
Războiul din Ucraina a ajuns, luni, în cea de-a 40-a zi. S-au înregistrat explozii în primele ore în Herson și Odesa. Cel puțin 70% din Cernihiv a fost distrus de atacurile rusești.

Președintele ucrainean Zelensky s-a adresat publicului de la festivitatea de decernare a Premiilor Grammy printr-un mesaj video înregistrat, cerând sprijin pentru țara sa. Același lucru ar fi vrut să îl facă la Oscaruri, acum o săptămână, dar nu a avut succes.

„Care este opusul muzicii? Tăcerea orașelor în ruine și a oamenilor uciși”, a spus președintele Zelenski, înaintea intrării în scenă a lui John Legend, alături de artiștii ucraineni, Mika Newton și Lyuba Yakimchukt.

Pe de altă parte, astăzi, e așteptat ca președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să vorbească în Parlamentul României, printr-o intervenție video. Vestea a fost dată de Florin Cîțu, președintele Senatului, săptămâna trecută, în urma unei discuții cu premierul ucrainean Denis Şmihal în acest sens.

Surse politice arată că intervenţia preşedintelui ucrainean va avea loc la ora 19.00, ora României.

Cel mai dur mesaj al lui Zelensky

În timp ce Germania cere ca UE să interzică importurile de gaze din Rusia. Președintele Ucrainei a făcut cea mai dură postare pe rețelele sociale, de până acum, acesta a avut un mesaj extrem de dur.

„București, Declarația Summitului NATO, 3 decembrie, acum 14 ani. Exista o șansă pentru a opri. Pentru ca Rusia să nu vină. Bucha, regiunea Kiev. Acum. A sosit Rusia. Le sfătuiesc pe mamele militarilor ruși să se uite. Priviți ce ticăloși ați crescut. Ucigași, jefuitori, călăi”. Președintele Ucrainei ilustrează postarea sau cu fotografii realizate de Vadim Ghirda, Ronaldo Schemidt, UNIAN. Fotoreporterul Vadim Ghirda este corespondent român pentru Associated Press.

Reacția UE și a Rusiei

Rusia a negat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi ucis civili la Bucha, spunând că totul e o „provocare” a Ucrainei, menită să perturbe discuțiile de pace. În acest context, Ministerul de Externe al Kremlinului a declarat că Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă. Ministerul rus al apărării a descris fotografiile și videoclipurile drept „o altă reprezentație organizată de regimul de la Kiev”.

Pe de altă parte, liderii mondiali condamnă crimele din Bucha și cer investigații independente. În același timp, Zelenskiy s-a adresat forțelor ruse numindu-i „ucigași”, „torționari” și „violatori” și a promis că toate „crimele” Rusiei vor fi urmărite penal.