Simona Ionescu / Redactor Șef

Zelensky i-a spus soției sale doar două cuvinte în momentul în care Rusia a invadat țara

Zelensky i-a spus soției sale doar două cuvinte în momentul în care Rusia a invadat țara
Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a dezvăluit momentul în care ea și soțul ei, președintele Zelensky, s-au trezit că țara e atacată cu rachete.  Soția lui Volodymyr Zelensky a dezvăluit cele două cuvinte pe care acesta le-a rostit în momentul în care a înțeles că forțele rusești invadau Ucraina.

Olena Zelenska a amintit sunetul primei explozii în momentul în care a început asediul, în primele ore ale zilei de joi, 24 februarie. Președintele ucrainean i-a spus pur și simplu: „A început”. „Asta e tot ce a spus, a declarat femeia de 44 de ani într-un interviu acordat Vogue Ucraina. Nu mi-am dat seama imediat că a fost o explozie. Nu am înțeles ce putea fi. Soțul meu nu era în pat”.

Președintele Zelensky era deja îmbrăcat în costum, „ca de obicei”, a declarat prima doamnă pentru revistă. Dar avea să fie ultima dată când l-a văzut pe soțul ei, cu care s-a căsătorit în 2003, în cămașă albă și sacou. De atunci încolo, a purtat doar îmbrăcăminte militară. Totodată, Zelensky i-a cerut soției sale să adune lucruri esențiale și documente „pentru orice eventualitate”, apoi a plecat din casă. Ce a simțit prima doamnă? „Nu aș spune că a fost panică. Poate confuzie”, și-a amintit ea.

Cuplul prezidențial și-a informat copiii despre război și efectele lui

Zelenska, care este scenaristă, a descris cum ziua dinaintea asediului fusese „o zi normală de lucru”, dar una în care toți au fost „tensionați”, arată Msn.com.  „Se vorbise mult despre o posibilă invazie – dar până în ultimul moment a fost imposibil de crezut că acest lucru se va întâmpla”, a spus ea.

Cuplul discutase deja totul cu fiica lor, Oleksandra, în vârstă de 17 ani, dar și cu fiul Kyrylo, în vârstă de nouă ani. „Nu este nevoie să le explicăm nimic copiilor, a declarat Zelenska pentru revistă. Ei văd totul, ca orice copil din Ucraina. Cu siguranță, nu este ceva ce ar trebui să vadă copiii – dar copiii sunt foarte cinstiți și sinceri. Nu poți ascunde nimic de ei. Prin urmare, cea mai bună strategie este să le spui adevărul”.

Războiul dintre Rusia și Ucraina durează de peste 7 săptămâni

De când a început invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, țara a suferit pagube și pierderi de vieți omenești pe scară largă, pe fondul unei campanii de bombardamente majore. Milioane de oameni au fugit din țară, mii de britanici deschizându-și casele pentru refugiații ucraineni.

Pe parcursul războiului, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a rămas în Kiev, în ciuda faptului că capitala ucraineană a fost supusă unui baraj de bombardamente.

Zelensky a făcut presiuni continue pentru a obține ajutor și sprijin din partea liderilor mondiali și a făcut presiuni pentru o aderare rapidă la NATO. Între timp, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost condamnat pe scară largă pentru atacul său asupra Ucrainei. Acțiunile sale au fost întâmpinate cu sancțiuni economice dure, interdicții de a participa la evenimente sportive majore și țări care au renunțat să mai folosească petrol rusesc.

Mesajul Olenei Zelenska

„Suntem cu toții ucraineni în primul rând, și apoi orice altceva. Putin a vrut să ne dezbine, să ne spulbere, să provoace o confruntare internă, dar este imposibil să faci acest lucru cu ucrainenii. Când unul dintre noi este torturat, violat sau ucis, simțim că toți suntem torturați, violați sau uciși. Am văzut că acest lucru trezește cele mai profunde sentimente patriotice în copiii noștri.

Nu doar în copiii mei, ci în toți copiii din Ucraina. Ei vor crește pentru a fi patrioți și apărători ai patriei lor”, a mai spus prima doamnă. Zelenska a descris și cum „s-a lăsat pradă emoțiilor” și a plâns la aproximativ o săptămână după începerea invaziei, când și-a dat seama că s-ar putea să nu-i mai vadă niciodată pe cei dragi.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre