Simona Ionescu / Redactor Șef

„Ziua tineretului” este istorie. Pe 2 mai este Paștele, o sărbătoare interzisă în comunism

„Ziua tineretului” este istorie. Pe 2 mai este Paștele, o sărbătoare interzisă în comunism
Tot ce a fost în comunism este istorie. Câți își mai amintesc că pe 2 mai era ”Ziua Tineretului”? Cu parade grandioase, lozinci și poezii patriotice. Slavă Domnului, anui acesta pe 2 mai este Paștele, sărbătoare interzisă în mulți ani din comunism.

În comunism, în fiecare an, de 2 mai se serba Ziua Tineretului. În toată ţara se organizau concursuri sportive, întâlniri „recreativ-distractive”.

„Ziua tineretului” este istorie. Pe 2 mai este Paștele

„Ziua tineretului” este istorie. Însă, în comunism era altfel de zi de sărbătoare, una a ateilor. Tinerii nu erau liberi să sărbătorească, aș cum s-ar fi cuvenit. Mergeau la parade, strigu lozinci  și recitau poezii patriotice, ode pentru ”conducătorul iubit”.

Tinerii se întreceau la atletism, fotbal, handball, în centrele de creaţie şi cultură şi chiar „acţiuni de masă” în întreprinderi.

Dintre cele șase zile libere pe an acordate în perioada comunistă, 2 Mai era ziua de sărbătoare a tineretului. Predominau în prima parte a zilei evenimentele culturale și cele sportive.

Crosul Tineretului erau unul dintre evenimentele cele mai importante ale zilei, la care participau tineri din tot, pe categorii de vârstă. Se ofereau premii câștigătorilor care constau în cupe, diplome, treninguri, stilouri, pixuri sau cărți.

Diplomele erau râvnite de către participanți, acestea fiind duse în ziua următoare la școală sau la locul de muncă. Acestea erau afișate la Gazeta de Perete și așa afla  întregul colectiv știind că tânărul obținuse rezultate „fruntașe” în întrecere. Acest concurs era supravegheat și coordonat de profesorii de sport, organizatorul principal fiind Organizaţia Județeană a Tineretului Comunist (UTC).

Cupa satelor la oină

Cupa satelor la oină, spotul național, dar puțin practicat, se desfășura într-una din comunele județului. Participau și alte echipe din sate.

Se desfășurau concursuri de orientare turistică. Regula era de a găsi diferite însemne pe arborii din pădure. Exista un traseu prestabilit care trebuia parcurs de competitori, contra timp, la concurs participând nu doar elevii, ci și tinerii muncitori. Întregul traseu era supravegheat cu rigurozitate de către arbitri.

Alt concurs era de navo-modelism. Membrii cercurilor tehnico-aplicative de la Casa Pionierilor erau printre concurenți. Modelele erau manevrate prin comandă automată, iar câștigătorii primeau diplome și premii în obiecte.

La 2 Mai, începea Concursul Național „Muncă, Tinerețe, Frumusețe”. Era faza locală a unei competiții care consta în alegerea celei mai frumoase fete, cu aptitudini artistice. Existau probe de muzică, dans, recitări, mișcare scenică, dar și rezultate bune la locul de muncă.

După amiază, mulți tineri preferau să iasă la iarbă verde, unde jucau volei. Stăteau la soare, jucau șah, era un program liber.

Ziua Tineretului se încheia cu discoteci, serate de „muzică tânără” (folk) și brigăzi artistice care se desfășurau la Casa de Cultură a Studenților, Casa Tineretului și la Cluburile de Tineret.

De Ziua Tineretului. În toată ţara se organizau concursuri sportive, întâlniri „recreativ-distractive”

Ziua Internațională a Tineretului

Organizația Națiunilor Unite a stabilit în 1999 ca Zi Internațională a Tineretului data de 12 August. Foarte multe dintre statele lumii sărbătoresc această zi în zile diferite, în funcție de tradiția locală.

În România, prin Legea 425/2004, Camera Deputaților a adoptat legea privind sărbătorirea în fiecare an în data de 2 Mai a Zilei Tineretului.


1 Mai muncitoresc a devenit o zi banală din calendar. Fără parade grandioase

Cum petreceau românii în comunism. Se numeau ”ceaiuri”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre