Simona Ionescu / Redactor Șef

Care sunt cauzele apariției urticariei

Care sunt cauzele apariției urticariei
Urticaria se manifesta ca eruptii mici, rosii, care dau mancarimi de multe ori insuportabile. La fel de repede cum au aparut, au si trecut, chiar fara sa lase urme. La prima vedere, pare sa fi fost o problema minora de sanatate... Insa lucrurile nu sunt chiar asa de simple.

Urticaria nu se poate trata doar prin aplicarea unor creme sau solutii pe piele, ori prin simpla administrare de „antialergice”. In multe cazuri, eruptia afecteaza profund viata pacientului, care ajunge sa nu-si mai poata desfasura activitatile obisnuite fie din cauza simptomelor neplacute (mancarimile), fie din cauza aspectului neplacut al pielii.

Cauzele care duc la aparitia urticariei sunt multiple si variate. De regula, lumea leaga aceasta afectiune de o alergie la un aliment, la un medicament sau la ceva din mediul inconjurator. Nu e chiar asa de simplu. Mai putin de 5% dintre cazurile de urticarie sunt legate de o alergie. De fapt, in majoritatea cazurilor urticaria e provocata de o dereglare a sistemului imunitar. Aceasta dereglare poate fi produsa de simple infectii, dar si de boli autoimune. Diagnosticul este greu de stabilit, deoarece este nevoie de analize de specialitate destul de laborioase, care nu sunt accesibile unor laboratoare obisnuite. De aceea, la pacientii cu urticarie sunt necesare totdeauna teste de alergie pentru un diagnostic complet.
Specialistii arata ca eruptia urticariana este produsa de substanta numita histamina, care se gaseste in anumite celule din organism, avand un rol bine determinat in cadrul sistemului imunitar. Histamina fie este eliberata in exces din aceste celule, fie nu este distrusa dupa ce si-a indeplinit functia in organism, si atunci se acumuleaza si depaseste nivelul normal. Eliberarea sau acumularea unei cantitati mari de histamina are ca rezultat declansarea unor reactii imune. La nivelul pielii apare inrosirea si umflarea unor zone tegumentare mai mici sau mai mari.

Cauzele apariției urticariei
Unele dintre cele mai frecvente cauze de urticarie sunt declansate de infectii bacteriene, virale, parazitare sau, mai rar, fungice. Printre ele se numara infectiile urinare sau infectiile respiratorii (mai ales cele virale).

O alta infectie implicata in aparitia urticariei este cea cu Helicobacter pylori – un microb care infecteaza mucoasa gastrica si determina aparitia gastritei si a ulcerului gastric.

Alte cauze frecvente de urticarie sunt infectiile parazitare, de exemplu parazitozele digestive (viermisori intestinali). De obicei, dupa vindecarea acestor infectii, urticaria dispare fara un alt tratament. In unele cazuri, mecanismul imun declansat de procesul infectios persista, iar atunci, pentru rezolvarea urticariei, este nevoie de un tratament imunomodulator.
Numeroase cazuri de urticarie sunt datorate unor afectiuni autoimune. Frecvent, urticaria este primul semn al acestor boli si, in aceasta situatie, diagnosticul nu poate fi pus decat prin analize amanuntite de imunologie. Intre cele mai frecvente boli autoimune in care urticaria poate sa apara ca simptom primar se numara tiroidita cronica autoimuna, vasculita, poliartrita reumatoida, lupusul, sindromul Sjogren, dermatomiozita, sclerodermia. De multe ori, aceste afectiuni nici nu sunt inca deplin instalate si atunci vorbim de colagenoze nediferentiate. Medicul trebuie sa surprinda anumite modificari imunologice in serul pacientilor, care sa arate cauza autoimuna a urticariei.

De ce alimente trebuie sa ne ferim

Cei mai frecventi factori declansatori în urticarie sunt alimentele. Cele care pot declansa urticaria sunt: mezelurile, conservele, pestele, icrele, fructele de mare, condimentele, arahidele, nucile, alunele, capsunile, telina, fructele de padure, rosiile, kiwi etc. Orice aliment cu un continut ridicat de alergeni, coloranti si conservanti, poate declansa o eruptie urticariana.

Pe langa alimente, urticaria poate fi declansata si de factori fizici (presiune, caldura, lumina solara, apa, frig) sau factori psiho-emotionali (stres intens). Si medicamentele pot declansa urticaria, in special antiinflamatoarele sau anumite antibiotice.

Exclusiv. Bat clopote de nuntă. Semne că Smiley și Gina Pistol, sunt mai îndrăgostiți ca oricând

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre