24 de ani de la moartea Prințesei Diana. Moartea sa, încă înconjurată de mister

24 de ani de la moartea Prințesei Diana. Moartea sa, încă înconjurată de mister
Prințesa Diana a murit la doar 36 de ani, pe 31 august, în urma unui accident de mașină ce a avut loc la Paris și în care și-a pierdut viața și iubitul ei, Dodi Fayed, fiul miliardarului Mohamed Al Fayed. 

Astăzi se împlinesc 24 de ani de la moartea Prințesei Diana. Chiar dacă separarea ei de Charles era vizibilă de ceva ani, Regina a decis ca Diana să aibă funeralii regale. Prințesa inimilor a fost adusă de la Paris în țara ei natală în aceeași zi în care a murit.

Și, ulterior, a fost înmormântată pe insula familiei ei, Althorp Park, într-un sicriu de plumb, așa cum doar membrii familiei regale au dreptul. Regina Elisabeta II a decis înmormântarea Dianei ca și când ar fi făcut parte în continuare din Casa Regală. Asta deși ea renunțase la toate prerogativele în urma divorțului de Charles.

24 de ani de la moartea Prințesei Diana

Detalii incendiare despre moartea prințesei au fost prezentate într-o relatare cronologică realizată de Daily Mail. Oficialii britanici habar nu aveau că Diana se afla atunci la Paris cu iubitul ei. A aflat întâmplător, duminică, 31 august, 1997, la miezul nopții, brigadierul Charles Ritchie, atașatul militar la Ambasada Britanică, în timp ce se plimba pe lângă Ritz. A aflat de la fotografi că Diana era cazată acolo, împreună cu iubitul ei, Dodi Al Fayed.

Mai târziu, majordomul Dianei, Paul Burrell, îi va spune anchetatorului Paget că, deși a era obligată să informeze ministrul de Interne atunci când călătorea în străinătate, a făcut acest lucru doar pentru vizite oficiale. Această excursie cu Dodi a fost strict neoficială.

Cum a decurs noaptea fatidică

La ora 12.01 am Dodi îi informează pe cei doi bodyguarzi britanici ai săi, Trevor Rees-Jones și Kez Wingfield, că a existat o altă schimbare de plan. Cuplul nu va pleca de la intrarea din față a Hotelului Ritz pentru a călători la apartamentul său în mașinile folosite mai devreme în această seară și nici în compania celor doi bodyguarzi și șoferi dedicați.

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana (II). I-au fost aplicate șocuri electrice

Dodi și Diana vor pleca printr-o ieșire din spate cu directorul adjunct de securitate Ritz, Henri Paul, și vor fi conduși de el într-un alt Mercedes. Gărzile de corp vor ieși prin față. Și vor acționa ca momeli pentru paparazzi. În timp ce cuplul și Paul își vor face bine evadările. Cei doi bodyguarzi sunt îngroziți de „plan”. După o dezbatere aprinsă se ajunge la un compromis. Rees-Jones va însoți cuplul.

Peste cinci minute,  cuplul părăsește Suita Imperială de la Ritz și, împreună cu Paul și Rees-Jones, coboară într-un lift de serviciu. Un Mercedes S280 de trei ani negru îi așteaptă. Rees-Jones urcă în dreapta șoferului. Diana stă în spatele lui cu Dodi în spatele lui Paul. Niciunul dintre ei nu poartă centura de siguranță. Sunt la doar câteva minute de catastrofă.

„Nu încercați să ne urmați”

La ora 12.18 am e clar că subterfugiul a eșuat. Mercedes-ul este înconjurat de paparazzi înainte de a demara. Una dintre ultimele poze cu Diana în viață este făcută aici. În timp ce urcă în mașină, Paul le spune fotografilor: „Nu încercați să ne urmați; în orice caz, nu ne veți prinde”. Urmează o goană nebună pe străduțele pariziene spre Pont de l’Alma.

Aproape de intrarea în pasajul subteran, Mercedesul care rulează cu mult peste viteza admisă, evită o coliziune cu un Fiat Uno alb. Paul pierde controlul mașinii de două tone care intră în pilonul 13 al tunelului. Impactul îi ucide instantaneu pe Dodi și Paul. Rees-Jones și Diana sunt răniți, dar în mod critic. Câteva secunde mai târziu, Peugeotul medicului Frederic Mailliez, intră în tunelul Alma din cealaltă direcție, iar acesta se oprește și acordă primul ajutor victimelor. Nici el habar nu avea că o îngrijea pe Prințesa de Walles. A sunat la 112 și a început să acorde primul ajutor.

La 12.40 sosește prima ambulanță. Abia la 1,18 aceasta e urcată în ambulanță. Trebuie transportată încet, pentru că starea ei e fragilă. La ora 2,00 abia ambulanța se apropie de spital. Prognosticul nu este bun. Alții se pregătesc pentru cel mai rău.

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana (VI). Cronologia unei tragedii

Cel mai mare chirurg din Franța a fost adus la căpătâiul Dianei, însă nu a putut să o mai salveze. Ore în șir prințesa a fost resuscitată. I s-au făcut inclusiv șocuri electrice. La ora 4,00, echipa de medici a trebuit să își asume că nu mai avea ce face. Prințesa Diana murise cu adevărat.

Cine a fost Lady Diana

Lady Diana a devenit cunoscută în toată lumea după căsătoria cu Charles. A avut doi copii cu acesta – prinții William și Harry, dar a avut o căsnicie umbrită de relația soțului ei cu Camilla. În final, divorțul a fost inevitabil.  Moartea neaşteptată a prințesei Diana, în urma accidentului din vara anului 1997, de la Paris, a devenit una dintre cele mai misterioase și controversate dispariții ale unei personalități din istoria recentă.

Supranumită „Prințesa inimilor”, Lady Diana s-a născut la 1 iulie 1961 și a fost cel de-al treilea copil din cei patru ai Vicontelui de Althorp, Edward John Spencer și ai lui Frances Ruth Burke Roche. După divorțul părinților săi, toți copiii au rămas în grija tatălui.

Detalii incendiare despre moartea Prințesei Diana (IX) Sarah, fiica secretă

Prințesa Diana studiat la Montreaux, în Elveția. Apoi a lucrat ca educatoare la o școală de elită din Londra. S-a logodit cu Prințul Charles în 1981. Pe aduci i se spunea Shy Di (Timida Di). Dar nu era timidă deloc. La ceremonia religioasă de nuntă de la Westminster Abbey, Prințesa Diana a refuzat să afirme că se va supune soțului ei. Trei decenii mai târziu, ambele nurori, Kate Middleton și Meghan Markle, i-au urmat gestul.

Prințesa Diana a fost primul membru al familiei regale britanice a care a adus pe lume un urmaș la tron în afara reședinței regale. Deși cutuma era să se nască la Palat, Diana a mers la maternitatea Lindo Wing din Londra. Diana s-a luptat cu depresia post-natală și cu tuburările de alimentație. După divorțul de Prințul Charles, Prințesa Diana s-a ales cu o importantă sumă de bani, pierzând titlul de Alteță Regală.

Sursa foto: Daily Mail