Simona Ionescu / Redactor Șef

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana (III). Ce rol a avut campania împotriva minelor terestre

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana (III). Ce rol a avut campania împotriva minelor terestre
O reacție conservatoare împotriva prințesei Diana în legătură cu campania sa împotriva minelor terestre a determinat-o să ia decizia fatală de a întârzia întoarcerea în Marea Britanie înainte de moarte, a dezvăluit un fost asistent al acesteia. Seria dezvăluirilor Daily Mail în legătură cu moartea Prințesei Diana continuă într-un nou podcast incendiar.

Fostul șofer personal Dianei, Colin Tebbutt, a declarat că apelul la interzicerea minelor a convins-o pe prințesă să rămână la Paris cu iubitul ei, Dodi Fayed, mai mult decât planificase inițial, ceea ce a dus, în final la moartea ei – acestea sunt cele mai noi detalii incendiare despre moartea prințesei Diana.

Prelungirea șederii la Paris a pus în mișcare un lanț de evenimente care a dus, în final,  la moartea ei, alături de Dodi și șoferul lor, Henri Paul, într-un accident teribil care a avut loc într-un tunel parizian, pe 31 august 1997. Dezvăluirea lui Tebbutt este făcută în partea a doua a seriei de referință a Daily Mail care investighează moartea prințesei.

El a spus că prințesa nu ar fi fost în capitala Franței în noaptea în care a murit dacă nu ar fi existat criticile politicienilor conservatori de acasă. Se aștepta ca Diana, în vârstă de 36 de ani, să sosească înapoi la Londra la 28 august 1997. Ea a luat o decizie de a-și prelungi călătoria cu trei zile după controversa politică privind minele terestre.

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana

„Nu s-a întors joi, așa cum era programat, deoarece conservatorii au adus în discuție campania împotriva minelor terestre. A fost acuzată că a folosit campania pentru a-și spori propria imagine. Asta a supărat-o. Așa că ne-a contactat și ne-a spus că nu vrea tot scandalul  care o va aștepta în Marea Britanie. În schimb, se va întoarce în weekend. Dacă s-ar fi întors joi, în acea zi… poate că am fi cu toții în viață și astăzi”, a declarat fostul șofer al Prințesei Diana.

Campania începuse după ce Diana a vizitat Angola ca invitat al Crucii Roșii Internaționale și reprezentant al The Halo Trust, o organizație caritabilă dedicată eliminării minelor terestre în fostele zone de război.

Diana întâlnește tinere victime civile și poartă echipament de protecție în timp ce trece printr-o potecă curată într-unul dintre numeroasele câmpuri minate ale țării sud-vestice africane. Fotografiile rezultate sunt printre cele mai faimoase realizate vreodată din ea. În timpul călătoriei, prințesa solicită interzicerea imediată, internațional, a utilizării minelor. Dar intervenția ei nu este binevenită la Ministerul Apărării de acasă.

Ministrul conservator al apărării, Earl Howe, a spus că este „prost informată cu privire la problema minelor terestre antipersonal”. Armata britanică va înceta să folosească minele terestre numai dacă toate celelalte țări sunt de acord în mod oficial să facă același lucru. Luna următoare Diana ține o întâlnire privată cu liderul opoziției de atunci Tony Blair pentru a discuta problema.

Diana le-a cerut britanicilor să renunțe la minele terestre

Tory Peter Viggers a acuzat-o că a ignorat „argumentele sofisticate” și a purtat o dezbatere la nivelul actriței franceze Brigitte Bardot în apărarea pisicilor. Scandalul a izbucnit din nou la sfârșitul lunii august 1997 în timpul vacanței sale în Mediterana cu Dodi, după ce a acordat un interviu unui ziar francez. Diana a fost întrebată despre politica Regatului Unit cu privire la minele terestre, a cărei abolire îi era „atât de dragă inimii sale”.

Ea ar fi răspuns: „Primul era atât de lipsit de speranță” – o referire la guvernul conservator care a pierdut puterea în mai 1997. Ea a spus că credea că noua administrație laburistă a lui Tony Blair „va face o muncă grozavă”.  Colin Tebbutt a spus că acest lucru a determinat alte critici conservatoare care au făcut-o pe Diana să își întârzie întoarcerea.

Amânarea întoarcerii în Marea Britanie

Vineri, 29 august, ediția de dimineață a ziarului The Sun aduce un atac „veninos” asupra prințesei și intervenția ei în dezbaterea minelor.  Se notează că „ultimul regal care a intervenit în politică a întâlnit un sfârșit urât” (o posibilă referire la decapitarea lui Carol I) și concluzionează: „Este gura ei. Dacă nu o poate controla, ar trebui să o țină închisă”.

Biroul Dianei emite o declarație în care spune că munca ei asupra minelor terestre este pur umanitară și că rămâne neutră din punct de vedere politic. Între timp, Dodi contactează Ritz-ul din Paris pentru a confirma că el și prințesa vor ajunge la hotel a doua zi.

Sursa foto: Time.com

Anamaria Prodan încalcă înțelegerea cu un mesaj neașteptat. Ce i-a transmis lui Reghe

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre